Cebam Verschenen op 02/11/2018

In het nieuws

De ene mama wil zo snel mogelijk uit de pampers zijn, de andere wil zo lang mogelijk van haar eerste kindje genieten voordat ze aan een tweede denkt. Maar hoe lang moet je volgens de wetenschap wachten voor je opnieuw zwanger wordt?

Factcheck

Zwangerschapscomplicaties komen weinig voor; de overgrote meerderheid van de zwangerschappen loopt gelukkig goed af. Een korte periode tussen twee zwangerschappen zou een kleine verhoging van zwangerschapscomplicaties kunnen geven.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Canadese en Amerikaanse onderzoekers gingen op bijna 150.000 zwangerschappen het verband na tussen de tijd tussen twee zwangerschappen en optredende zwangerschapscomplicaties (1). Bij meer dan 80% van de zwangerschappen was de vrouw tussen 20 en 34 jaar, en bij 5% was de toekomstige moeder jonger dan 20 jaar. Slechts 5% van de vrouwen had 6 maanden of minder gewacht tussen twee zwangerschappen.
Tijdens een opvolgperiode van 10 jaar stelden de onderzoekers vast dat bij een kortere periode tussen twee zwangerschappen er een kleine stijging was van het risico op vroeggeboorte, lager geboortegewicht en overlijden van de moeder en/of baby. Deze zwangerschapscomplicaties waren wel zeer zeldzaam. Bij vrouwen van 35 jaar en ouder waren er 0,62% zwangerschapscomplicaties bij een periode van 6 maanden tussen twee zwangerschappen, tegenover 0,26% bij een periode van 18 maanden. Dergelijk verschil in algemene complicaties werd niet vastgesteld bij de vrouwen tussen 20 tot 34 jaar.

Bron

(1) Schummers L, Hutcheon JA and Hernandez-Diaz S, et al.Association of Short Interpregnancy Interval With Pregnancy Outcomes According to Maternal Age. JAMA Internal Medicine. Published online October 29 2018

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit is een observationele studie: men kan met andere woorden verbanden leggen, maar geen oorzaak-gevolg-relaties aantonen. Deze studie toont dus niet aan dat een kortere periode tussen twee zwangerschappen de eigenlijke oorzaak is van de lichte stijging van zwangerschapscomplicaties. Andere factoren kunnen deze resultaten verklaren: een kortere periode tussen zwangerschappen was bijv. frequenter bij vrouwen die rookten, een lager inkomen hadden en minder intensief medisch opgevolgd werden na de zwangerschap. Hoewel de onderzoekers hiermee rekening probeerden te houden in hun statistische analyses, valt het moeilijk uit te sluiten dat deze factoren het kleine verschil verklaren. Het is algemeen geweten dat roken tijdens de zwangerschap zeer ongunstig is, zowel voor de gezondheid van de moeder als van het kind. De Wereldgezondheidsorgansatie raadt aan om 18 tot 24 maanden te wachten tussen twee zwangerschappen, om zeldzame complicaties zo veel mogelijk te vermijden.

Conclusie

Zwangerschapscomplicaties komen weinig voor; de overgrote meerderheid van de zwangerschappen loopt gelukkig goed af. Een korte periode tussen twee zwangerschappen zou een kleine verhoging van zwangerschapscomplicaties kunnen geven.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/pregnancy-and-child/women-should-leave-least-year-between-pregnancies/

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief