Cebam Verschenen op 27/04/2017

In het nieuws

Wie ouder dan 50 jaar is, doet er goed aan om meerdere keren per week fysieke inspanning te doen. Dit zou het geheugen en denkvermogen verbeteren, ook als er al een cognitieve achteruitgang geconstateerd is. Dat beweren Australische onderzoekers.

Factcheck

Regelmatig bewegen, liefst een combinatie van aerobe activiteiten (lopen, wandelen, zwemmen, fietsen) en krachtoefeningen (fitness, turnen,…) hebben een gunstige impact op cognitieve functies (geheugen, aandacht, concentratie) bij 50-plussers, zo stellen Australische onderzoekers vast, ook al zijn die cognitieve functies bij de start minder optimaal.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Australische onderzoekers zochten alle gecontroleerde studies samen waarin oefenprogramma’s vergeleken werden met een inactieve levensstijl bij thuiswonende 50-plussers en waarbij de deelnemers cognitief getest waren (cognitieve tests testen geheugen, concentratie, enz.) voor en na de oefensessies (1). In totaal ging het om 39 studies. Daarop voerden ze een meta-analyse uit: ze brachten de deelnemers in categorieën onder afhankelijk van het type oefeningen, de duur, de intensiteit en het aantal sessies. Dit werd vergeleken met de resultaten op cognitieve tests (korte- en langetermijngeheugen, aandacht, concentratie), aan het begin en aan het einde van de studie. Alle beweegprogramma’s hadden een gunstig effect op de cognitieve functies, uitgezonderd yoga, zo bleek. Zowel cardiotraining (vb. fietsen, lopen, zwemmen) als krachttraining (turnen, fitness) hadden een even gunstig effect op het brein. Matig en intensief oefenen hadden een grotere impact dan lichte oefeningen. Studies waar de sessies 45 minuten tot een uur duurden hadden meer effect dan kortere en langere sessies. Actieve mensen scoorden duidelijk beter op alle breinfuncties dan de sedentaire controlegroepen. Echter, wanneer individuen uit de controlegroepen deelnamen aan sociale activiteiten, dan nam dit verschil sterk af. De onderzoekers besluiten dat vanaf 50 jaar regelmatige lichaamsbeweging met zowel aerobe oefeningen als krachtoefeningen, in sessies van minstens 45 minuten, een gunstige invloed hebben op de hersenfuncties.

Bron

(1)Northey JM, Cherbuin N, Pumpa KL, et al. Exercise interventions for cognitive function in adults older than 50: a systematic review with meta-analysis. British Journal of Sports Medicine. Published online April 24 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het is geen verrassing dat regelmatig bewegen goed is voor de conditie, minder bekend is dat het ook goed is voor het brein. Bewegen verbetert de bloeddoorstroming naar de hersenen en dat blijkt geheugen en concentratie ten goede te komen. Het is echter niet duidelijk hoe vaak per week je zou moeten oefenen of hoe lang je dat moet doen voor een merkbaar gunstig effect. Volgens Britse richtlijnen bewegen we best minstens 150 minuten per week en vullen we dit bij voorkeur aan met krachtoefeningen op twee of meer dagen.

Er zijn nog andere manieren om je brein (en alle andere organen) langer gezond te houden: niet roken, matig zijn met alcohol, gezond eten en je lichaamsgewicht onder controle houden.

Conclusie

Regelmatig bewegen, liefst een combinatie van aerobe activiteiten (lopen, wandelen, zwemmen, fietsen) en krachtoefeningen (fitness, turnen,…) hebben een gunstige impact op cognitieve functies (geheugen, aandacht, concentratie) bij 50-plussers, zo stellen Australische onderzoekers vast, ook al zijn die cognitieve functies bij de start minder optimaal.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/04April/Pages/Regular-exercise-for-the-over-50s-sharpens-the-mind.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief