Cebam Verschenen op 12/06/2017

In het nieuws

Een hond is ideaal voor senioren, want het dier verplicht je dagelijks een ommetje te maken. Honden houden hun baasje fit, zegt een nieuwe Britse studie.

Factcheck

Senioren met een hond zijn actiever, vindt deze kleine studie. Veralgemenen kan niet, want je kan even actief, of nog actiever, zijn zonder hond. Maar zo’n viervoeter helpt mensen wel uit de zetel. In deze studie zetten ze bijna 3.000 stappen meer per dag.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Vijfentachtig senioren, 43 met een hond en 42 zonder hond, hielden 3 weken lang een dagboek bij en droegen een polshorloge met stappenteller in het kader van een studie (1). De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 70 jaar, twee derde was vrouw en gemiddeld neigden ze naar wat overgewicht. De onderzoekers die de gegevens analyseerden wisten niet welke deelnemers een hond hadden en welke niet.

De hondeneigenaars zetten dagelijks gemiddeld 2.762 stappen meer dan de mensen zonder hond. Daardoor haalde de meerderheid (87%) van hen de aanbevolen 150 minuten fysieke activiteit per week, terwijl minder dan de helft (47%) van de mensen zonder hond deze aanbeveling haalde.

De onderzoekers besluiten dat senioren met een hond meer bewegen.

Bron

(1) Dall PM, Ellis SLH, Ellis BM, et al. The influence of dog ownership on objective measures of free-living physical activity and sedentary behaviour in community-dwelling older adults: a longitudinal case-controlled study. BMC Public Health. Published online June 9 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een kleine studie en je hoeft geen hond te hebben om voldoende te bewegen. Maar een hond heeft nood aan een dagelijkse wandeling en daardoor komen mensen met een hond makkelijker uit hun zetel. Het was te verwachten dat ze daardoor gemiddeld meer stappen zetten.

Conclusie

Senioren met een hond zijn actiever, vindt deze kleine studie. Veralgemenen kan niet, want je kan even actief, of nog actiever, zijn zonder hond. Maar zo’n viervoeter helpt mensen wel uit de zetel. In deze studie zetten ze bijna 3.000 stappen meer per dag.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/06June/Pages/Owning-a-dog-may-encourage-older-people-to-exercise.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief