Cebam Verschenen op 04/04/2017

In het nieuws

Elk aanstaand ouderpaar droomt van een wolk van een baby die enkel huilt om aan te geven dat er aan een nieuwe voeding of pamper mag worden gedacht. Maar hoeveel een baby huilt, verschilt blijkbaar van natie tot natie.

Factcheck

Deze studie kan eigenlijk weinig uitspraken doen over landen waar baby’s het vaakst huilen. Te veel landen ontbreken in dit onderzoek, er werden verschillende omschrijvingen gehanteerd en verschillende levensweken vergeleken. De studie heeft dus weinig om het lijf.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wanneer een pasgeborene huilt zonder dat hij honger, te warm of te koud heeft, wordt het huilen gewoonlijk toegeschreven aan koliekjes, zonder dat men goed weet wat dit is. Heeft het kindje behoefte aan knuffels of heeft het krampjes,…? Britse onderzoekers verzamelden alle studies die ze vonden over ontroostbaar huilen bij baby’s gevoerd tot december 2015 in een overzichtsanalyse (1). In totaal vonden ze 28 studies met betrekking tot 8.690 baby’s uit VK, Canada, VS, Italië, Nederland, Duitsland, Denemarken, Japan en Australië. Ze keken naar de duur en frequentie van huilbuien tijdens de eerste 12 levensweken. Vervolgens groepeerden ze de baby’s per leeftijd van 2 weken en per land. Tot slot stelden ze vast dat onbedaarlijk huilen het vaakst voorkomt bij baby’s in VK, Canada en Italië en het minst vaak in Denemarken, Duitsland en Japan. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat kolieken dus het vaakst voorkomen in VK, Canada en Italië, vooral tijdens de eerste 6 levensweken, met een piek op 6 weken. Nadien zou de huilbuien gewoonlijk verminderen.

Bron

(1) Wolke D, Bilgin A, Samara M. Systematic Review and Meta-Analysis: Fussing and Crying Durations and Prevalence of Colic in Infants. The Journal of Pediatrics. Published online April 3 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Er zijn heel wat bedenkingen te maken bij deze studie. Er waren opvallend veel methodologische verschillen in de opgenomen studies: sommige onderzochten het huilen op 3 – 4 weken, andere op 1 – 2 weken of op 5 – 6 weken. In heel wat landen, waaronder België, werd geen dergelijk onderzoek verricht, zodat men over die landen geen uitspraken kan doen. Misschien huilen onze baby’s wel het vaakst. Andere landen leverden slechts 1 studie, Canada bijvoorbeeld, tegenover 7 Britse studies, wat het beeld eveneens vertekent. De meeste studies waren gebaseerd op bevragingen van moeders en het is best mogelijk dat zij onbedaarlijk huilen niet op dezelfde wijze interpreteren. Ook is niet bekend wat koliekjes precies zijn, dus kan me daar geen uitspraken over doen.

Conclusie

Deze studie kan eigenlijk weinig uitspraken doen over landen waar baby’s het vaakst huilen. Te veel landen ontbreken in dit onderzoek, er werden verschillende omschrijvingen gehanteerd en verschillende levensweken vergeleken. De studie heeft dus weinig om het lijf.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/04April/Pages/British-babies-among-the-worlds-biggest-criers-claim-unproven.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief