Cebam Verschenen op 24/02/2017

In het nieuws

Het positieve effect van sport en beweging manifesteert zich niet enkel op het vlak van preventie. Het is wetenschappelijk bewezen dat bewegen het risico op herval vermindert.

Factcheck

Vrouwen die borstkanker overleefd hebben, willen vaak iets veranderen aan hun leefgewoonten om herval te voorkomen. Het beste wat ze kunnen doen is regelmatig sporten: het risico op herval vermindert.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Canadese onderzoekers verzamelden alle studies die het effect van leefstijlfactoren bij vrouwen met een borstkankerverleden onderzocht hebben en analyseerden de gegevens in een overzichtsonderzoek (1). Er waren studies over de effecten van roken, alcoholconsumptie, gewicht, diëten en sporten. Uit hun analyse komt bewegen naar voor als de belangrijkste manier om herval na borstkanker te voorkomen: het risico om vooralsnog te sterven door borstkanker vermindert met 40% wanneer vrouwen minstens 150 minuten per week aan een matige intensiteit bewegen. De impact van lichaamsgewicht is iets minder duidelijk: wie minstens 10% aankomt na de borstkankerbehandeling zou iets betere overlevingskansen hebben, behalve voor vrouwen die bij de diagnose kampten met ernstig overgewicht. Vrouwen die blijven roken na de borstkankerbehandeling sterven 72% vaker door borstkanker-herval in vergelijking met vrouwen die nooit gerookt hebben. Welk effect stoppen met roken heeft op het hervalrisico is echter niet duidelijk. Stoppen met roken is altijd goed natuurlijk, want het vermindert het risico op andere kankers, zoals long- en blaaskanker. Er is geen aantoonbaar effect van gezonde voeding op het hervalrisico. Ook de alcoholconsumptie na borstkanker heeft geen invloed op mogelijk herval. De onderzoekers besluiten dat lichaamsbeweging de beste manier is om herval na borstkanker te voorkomen.

Bron

(1)Hamer J, Warner E. Lifestyle modifications for patients with breast cancer to improve prognosis and optimize overall health. Canadian Medical Association Journal. Published online February 21 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dat lichaamsbeweging een gunstige invloed heeft op het borstkankerrisico, ook bij vrouwen die (nog) geen borstkanker doormaakten, is bekend. Dat het risico op herval ook vermindert, lijkt logisch, maar toch zijn er een aantal bedenkingen. Vrouwen die geregeld sporten leven doorgaans ook gezonder: ze roken minder, drinken minder, hebben vaker een gezond gewicht en eten gezonder. Het is onmogelijk om enkel bewegen als onafhankelijke factor hieruit te isoleren. Ook moet gezegd dat niet alle vrouwen na borstkanker in staat zijn om te sporten. Sommigen hebben last van de preventieve medicatie, die zowat alle ex-borstkankerpatiënten krijgen voorgeschreven. Als enkel de vrouwen die zich goed voelen, gaan sporten, hebben we mogelijk een selecte groep die er al beter voorstaat.

Wie niet weet hoe te starten met lichaamsbeweging na borstkanker, kan haar licht opsteken bij Rekanto van de Stichting tegen Kanker: zij organiseren overal te lande aangepaste sportprogramma’s voor vrouwen (en mannen) met een borstkankerverleden, rekening houdend met vermoeidheid, lymfoedeem en andere klachten.

Conclusie

Vrouwen die borstkanker overleefd hebben, willen vaak iets veranderen aan hun leefgewoonten om herval te voorkomen. Het beste wat ze kunnen doen is regelmatig sporten: het risico op herval vermindert.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/02February/Pages/Exercise-most-proven-method-to-prevent-return-of-breast-cancer.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief