Cebam Verschenen op 19/02/2015

In het nieuws

Pintjes bevatten hop en dat ingrediënt kan je hersenen mogelijk beschermen tegen Alzheimer en Parkinson. Dat zeggen Chinese onderzoekers in het wetenschappelijk blad Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Factcheck

Deze studie bewijst niet dat bier beschermt tegen Alzheimer en Parkinson.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een team wetenschappers heeft ontdekt dat xanthohumol, een bestanddeel van hop, onze hersencellen beschermt. Hop komt voor in bier en sommige frisdranken en wordt gebruikt binnen de traditionele Chinese geneeskunde. De vorsers suggereren dat de lichamen van mensen die regelmatig bier drinken in staat zijn om neurologische aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson af te remmen.

De onderzoekers leggen uit dat de resultaten erop wijzen dat xanthohumol de aanmaak van Nrf2-enzymen stimuleert. Dat zijn eiwitten die onze hersencellen beschermen tegen oxidatieve stress ofwel schade aan cellen. Ondanks het beschermende effect raden de onderzoekers af om meer bier te gaan drinken. Een hoge alcoholconsumptie veroorzaakt net meer oxidatieve stress waardoor het effect van xanthohumol vervaagt. Af en toe een pintje bestellen, is volgens hen wel een goed idee.

Bron

(1) Yao J, Zhang B, Ge C, Peng S, Fang J. Xanthohumol, a Polyphenol Chalcone Present in Hops, Activating Nrf2 Enzymes To Confer Protection against Oxidative Damage in PC12 Cells. J Agric Food Chem. 2015 Feb 11;63(5):1521-31. doi: 10.1021/jf505075n. Epub 2015 Jan 28.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De resultaten van het nieuws zijn gebaseerd op laboratoriumstudies op cellen van rattenhersenen. De onderzoekers tonen aan dat hop schade aan cellen door oxidatieve stress kan voorkomen. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand van de cellen, waarbij er teveel van een bepaald type molecuul aanwezig is. Deze moleculen beschadigen de cel. De cellen kunnen deze moleculen zelf opruimen, maar soms ontstaat er een disbalans. Oxidatieve stress kan onder andere ontstaan door roken, alcohol- of medicijngebruik. Omdat oxidatieve stress vaak voorkomt bij hersenziekten zoals Alzheimer en Parkinson, concluderen ze dat bier mogelijk beschermend werkt.

Dit is echter te kort door de bocht. Allereerst kan men op basis van studies met hersencellen van ratten niet concluderen dat dit ook werkt bij mensen. Daarnaast neemt men, als men geïnteresseerd is in het effect van bier, best meerdere zaken in ogenschouw. Zo krijg je bij het drinken van bier niet alleen hop binnen, maar ook andere ingrediënten. Zoals de onderzoekers zelf al aangeven veroorzaakt alcohol oxidatieve stress. Bovendien hebben mensen die bier drinken vaak ook andere ongezonde leefgewoontes zoals roken, ongezond eten en weinig beweging.

Een recente systematische review vond dat het drinken van alcohol (en dan vooral bier) het risico op de ziekte van Parkinson verlaagt (2). Dit was een zwak verband. Of dit met hop te maken heeft, is evenmin bekend.

Conclusie

Deze studie bewijst niet dat bier beschermt tegen Alzheimer en Parkinson.

Referenties

(2) Zhang D, Jiang H, Xie J. Alcohol intake and risk of Parkinson's disease: a meta-analysis of observational studies. Mov Disord. 2014 May;29(6):819-22. doi: 10.1002/mds.25863. Epub 2014 Mar 3.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief