Nina Van Den Broecke Verschenen op 08/06/2016

In het nieuws

Tijdens de Bioweek laait de discussie tussen voor- en tegenstanders weer op. Is biologische voeding nu gezonder dan gewone voeding? Een nieuwe studie stelt dat biologische melk meer gezonde vetten bevat dan gewone melk en dus beter is voor onze gezondheid.

Factcheck

Biologische volle melk bevat meer omega-3-vetzuren (gezonde vetten) dan gewone melk. Het hogere percentage lijkt spectaculair, maar vertaald naar een dagelijkse voeding is de meerwaarde beperkt. Of overschakelen op biologische melk beter is voor onze gezondheid is niet aangetoond en dient verder onderzocht te worden. Biolandbouw is wel beter voor het milieu en diervriendelijker.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Voor de productie van biologische melk gelden strenge regels. De koeien krijgen biologische voeding en grazen meer buiten. De stallen dienen voldoende groot te zijn en er mogen maar een beperkt aantal dieren per hectare gehouden worden. Ook zijn er zeer strikte regels voor het gebruik van antibiotica. Deze melk bevat geen resten van pesticiden en antibiotica én is op een dier- en milieuvriendelijke manier geproduceerd (1).

Wat het effect is op de samenstelling of voedingswaarde van de melk is in een nieuwe studie onderzocht. Hierbij heeft men de resultaten van ongeveer 200 studies die het verschil tussen biologische melk en gewone melk onderzochten naast elkaar gelegd en bekeken. Biologische melk bevat 7% meer meervoudig onverzadigde vetten en 56% meer omega-3-vetzuren. Meervoudig onverzadigde vetten en meer specifiek omega-3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding. Het gehalte aan verzadigde of slechte vetten was in beide soorten melk even hoog.

De onderzoekers zijn eveneens nagegaan welke factoren verantwoordelijk zijn voor de verschillen. Volgens hun is dit te verklaren doordat biologische koeien meer buiten grazen. Daarnaast bleek dat biologische melk iets meer vitamine E en ijzer bevat, maar minder jodium en selenium (2).

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Volgens de onderzoekers kan biologische volle melk helpen om voldoende omega-3-vetzuren in te nemen. Een halve liter biologische volle melk levert 16% van de aanbevolen hoeveelheid omega-3-vetzuren (gewone volle melk levert 11%). Al bij al een bescheiden bijdrage. Magere en halfvolle melk, die aangeraden worden in een gezonde voeding, zullen bovendien heel wat minder aanbrengen.

Kies je er toch voor om over te schakelen van halfvolle melk naar volle melk, dan zal de aanbreng van slechte, verzadigde vetten meer dan verdubbelen. Het is niet duidelijk of dit nadeel opweegt tegen het voordeel van meer omega-3-vetzuren in biologische volle melk.

De verschillen in vitaminen en mineralen zijn klein en maken allicht niet uit. Omdat melk geen belangrijke bron is van ijzer en vitamine E in onze voeding, zal het hogere gehalte geen positief gezondheidseffect hebben (3). Biologische melk bevat minder jodium, maar eerder onderzoek heeft aangetoond dat ook dit geen probleem is (4).

Conclusie

Biologische volle melk bevat meer omega-3-vetzuren (gezonde vetten) dan gewone melk. Het hogere percentage lijkt spectaculair, maar vertaald naar een dagelijkse voeding is de meerwaarde beperkt. Of overschakelen op biologische melk beter is voor onze gezondheid is niet aangetoond en dient verder onderzocht te worden. Biolandbouw is wel beter voor het milieu en diervriendelijker.

Referenties

(1) http://lv.vlaanderen.be/nl/bio/wetgeving-biologische-landbouw

(2) Średnicka-Tober, Dominika, et al. (2016). Higher PUFA and n-3 PUFA, conjugated linoleic acid, α-tocopherol and iron, but lower iodine and selenium concentrations in organic milk: a systematic literature review and meta-and redundancy analyses. British Journal of Nutrition, 115(06), 1043-1060.

(3) Bath, S. C., & Rayman, M. P. (2016). Trace element concentration in organic and conventional milk: what are the nutritional implications of the recently reported differences? British Journal of Nutrition, 116(01), 3-6.

(4) http://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheidsnieuws-onder-de-loep/is-organische-melk-in-de-zwangerschap-gevaarlijk-voor-de-hersenontwikkeling-van-de-baby

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief