Cebam Verschenen op 12/10/2016

In het nieuws

Je kunt goudvlokken vinden in allerlei chique dranken, maar goud heeft ook geneeskrachtige capaciteiten. Colloïdaal goud is vaak onderzocht. Het zou een goed vervoersmiddel voor medicijnen zijn, omdat het goud zich hecht aan kankertumors. Maar goud heeft nog veel meer in petto.

Factcheck

Colloïdaal goud, dat zijn enkele microscopische goudpartikeltjes opgelost in water, wordt verkocht voor behandeling van uiteenlopende aandoeningen en als verjongingselixir. Helaas werd dit dure product nooit getest bij mensen. Goud spreekt vooral tot de verbeelding.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De antieke Chinezen geloofden dat het doorslikken van lang houdbare substanties zoals jade, vermiljoen of goud hun houdbaarheid overdragen aan degene die het goedje drinkt. Goud werd als zeer krachtig gezien, omdat het een niet-roestend kostbaar metaal is. In de traditionele Chinese geneeskunst werden gouden munten meegekookt met de rijst om goudmoleculen toe te voegen aan het water. Tot op vandaag gebruiken diverse natuurgeneeswijzen ‘goudwater’ of colloïdaal goud (microscopische gouddeeltjes in gedistilleerd water) in de behandeling van lichamelijke en geestelijke aandoeningen, hoofdzakelijk chronische ziekten, waaronder kanker, reuma, chronische vermoeidheid, maar ook zwaarlijvigheid, chronische pijn, menopauzeklachten, impotentie, ouderdomsvlekken, enzovoort. Colloïdaal goud wordt verder ingezet tegen depressies en bij verslaving. Kortom, een wondermiddel.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Colloïdaal goud is geen geneesmiddel. Het is een oplossing waarbij slechts enkele nanopartikeltjes verdeeld worden in water. Colloïdaal goud mag niet verward worden met goudzouten, die soms gebruikt worden voor hardnekkige reumatoïde artritis wanneer andere middelen falen. Goudzouten zijn wel geneesmiddelen met soms vrij ernstige nevenwerkingen.

De effecten van colloïdaal goud zijn tot nu toe nooit onderzocht bij mensen. Ook over goud als vervoermiddel voor kankermedicijnen is weinig bekend. Goud op zich is niet giftig, maar of goudpartikeltjes helemaal zonder risico zijn, is nog de vraag.

Een klein flesje colloïdaal goud, te koop aangeboden op internet, kost al gauw 50 euro. De werking is nihil.

Conclusie

Colloïdaal goud, dat zijn enkele microscopische goudpartikeltjes opgelost in water, wordt verkocht voor behandeling van uiteenlopende aandoeningen en als verjongingselixir. Helaas werd dit dure product nooit getest bij mensen. Goud spreekt vooral tot de verbeelding.

Referenties

http://www.medizin-transparent.at/kolloidales-gold

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief