Cebam Verschenen op 07/08/2014

In het nieuws

Heb je moeite om 's nachts de slaap te vatten? Mogelijk is de oorzaak te vinden in je werkomgeving. Onderzoek heeft aangetoond dat kantoren zonder ramen de lichaamsklok verstoren, wat kan leiden tot een verstoorde nachtrust.

Factcheck

Dit onderzoek bewijst niet dat je slechter slaapt als je kantoor geen ramen heeft.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakblad Journal of Clinical Sleep Medicine. Wetenschappers van de universiteiten van Illinois, Chicago en Taiwan registreerden het slaapgedrag van 49 bedienden, waarvan ruim de helft de dag doorbracht in een kantoor met weinig of geen vensters (1). Elk van hen werd gepolst naar slaappatronen, fysieke activiteit en levensstijl. Sommige vrijwilligers droegen de klok rond een high-tech horloge dat hun blootstelling aan daglicht, de mate van fysieke activiteit en hun slaap mat.

De onderzoekers stelden vast dat werknemers met een bureau in een donker kantoor een slechtere levenskwaliteit en meer verstoorde slaappatronen hadden dan zij met een bureau dat wel daglicht binnenliet. Die laatste groep sliep gemiddeld 46 minuten per nacht meer, had een betere slaapkwaliteit en meldde minder nachtelijke storingen. Daarnaast waren deze proefpersonen meer gemotiveerd om te sporten.

Bron

(1) Boubekri M, Cheung IN, Reid KJ et al. Impact of Windows and Daylight Exposure on Overall Health and Sleep Quality of Office Workers: A Case-Control Pilot Study. http://dx.doi.org/10.5664/jcsm.3780

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Deze studie volgt een zogeheten patient-controle opzet. Onderzoekers zoeken mensen met een bureau met daglicht (‘patiënten’) en mensen die een bureau hebben zonder daglicht (‘controles’). Van beide groepen worden slaappatronen, levenskwaliteit en lichaamsactiviteit in kaart gebracht en vervolgens met elkaar vergeleken. De onderzoekers vonden verschillen tussen beide groepen en concluderen dat dit dan te maken heeft met het hebben van een raam op het bureau.

Maar met dit onderzoek kan men deze conclusie niet staven. Voor een betrouwbare studie-opzet zouden beide groepen deelnemers zoveel mogelijk gelijk moeten zijn op alle kenmerken behalve datgene wat je wil onderzoeken, in dit geval een bureau met of zonder daglicht. Alle mensen betrokken bij deze studie waren vrijwilligers werkzaam aan een Amerikaanse universiteit. Het is niet duidelijk hoe ze geselecteerd werden. Hierdoor kan men niet garanderen dat er andere kenmerken zijn waarop beide groepen van elkaar verschillen. In dit onderzoek zou het kunnen dat de groepen verschillen in de positie van een bediende, of de hoeveelheid stress die ze ervaren. Beide factoren kunnen de levenskwaliteit en het slaappatroon beïnvloeden.

Ook had de studie een beperkte omvang: 27 personen met een bureau met raam werden vergeleken met 22 anderen zonder raam. De metingen met een horloge gebeurde in een kleinere subgroep van 10 en 11 personen. Studies die gebaseerd zijn op kleine groepen laten vaker onbetrouwbare resultaten zien.

Er werden geen andere studies gevonden over de invloed van daglicht op slaap- en levenskwaliteit van werkers. 

Conclusie

Dit onderzoek bewijst niet dat je slechter slaapt als je kantoor geen ramen heeft.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief