Cebam Verschenen op 28/04/2015

In het nieuws

Onderzoekers zouden een nieuwe verklaring gevonden hebben voor de Franse paradox. Dat Fransen verbazend weinig hartkwalen hebben ondanks een dieet rijk aan wijn, kaas en verzadigde vetten, zou niet met de wijn, maar met de kaas te maken hebben.

Factcheck

De studie bewijst niet dat kaas eten leidt tot minder hartkwalen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Deens wetenschappers analyseerden urine- en stoelgangstalen van 15 gezonde, jonge mannen die zich aan drie diëten waagden, die ze telkens twee weken volhielden. Elk dieet telde precies evenveel calorieën en vet, maar het eerste was rijk aan halfvolle melk, het tweede rijk aan kaas en het derde fungeerde als controledieet zonder kaas of melk, maar met boter (1). Aan de hand van de stalen wilden de onderzoekers te weten komen welk effect de diëten hadden op hun stofwisseling en cholesterol.

De diëten rijk aan zuivel leken de darmflora te veranderen. Dat leidde, vooral bij het kaasdieet, tot een lager TMAO-gehalte in de onderzochte stalen. Een hoog gehalte aan het vluchtige vetzuur TMAO (trimethylaminoxide) wordt geassocieerd met een hoger risico op hart- en vaatziekten.

De onderzoekers suggereren dat melk, en vooral kaas, de darmflora zodanig beïnvloeden dat de productie van TMAO vermindert, wat gunstig zou zijn voor het hart.

Bron

Zheng H, Yde CC , Clausen MR et al. Metabolomics Investigation To Shed Light on Cheese as a Possible Piece in the French Paradox Puzzle. J Agric Food Chem 2015, 63 (10), pp 2830–2839. DOI: 10.1021/jf505878a

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een kortdurende experimentele studie met slechts 15 gezonde jonge mannen. De periode waarin het dieet gevolgd werd bedroeg slechts 2 weken. De conclusie uit de studie werd gemeten in urine- en stoelgangstalen, terwijl de gezondheid van de proefpersonen helemaal niet geëvalueerd werd. De studie werd gefinancierd door een Deens zuivelbedrijf. Resultaten van gesponsorde studies zijn vaak in het voordeel van het product van de sponsor.

Een andere recente overzichtsstudie evalueerde het verband tussen zuivelproducten, waaronder kaas, en hart- en vaatziekten (2). Zij concludeerden dat mensen die kaas aten minder kans hebben op een beroerte en op hartziekte. De studies in de overzichtsstudie bevatten echter weinig nauwkeurige gegevens. Ook is het niet duidelijk dat alle studies zijn meegenomen, waardoor de conclusie minder betrouwbaar is. Wat meer is, deze overzichtsstudie werd ook gesponsord door een Chinees zuivelbedrijf.

Conclusie

De studie bewijst niet dat kaas eten leidt tot minder hartkwalen.

Referenties

(2) Qin LQ, Xu JY, Han SF et al. Dairy consumption and risk of cardiovascular disease: an updated meta-analysis of prospective cohort studies. Asia Pac J Clin Nutr 2015;24(1):90-100.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief