Cebam Verschenen op 27/07/2016

In het nieuws

Er is een vaccin tegen chlamydia in de maak. Canadese onderzoekers hebben antistoffen ontdekt die bescherming bieden tegen de wijdverspreide geslachtsziekte.

Factcheck

Canadese wetenschappers hebben een nieuw vaccin ontwikkeld tegen de veelvoorkomende soa chlamydia, waarmee ze een reeks beloftevolle experimenten bij muizen hebben uitgevoerd. Of dit kandidaat-vaccin ooit bruikbaar zal zijn voor mensen, is voorlopig nog niet duidelijk. Er is nog een lange weg te gaan.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Chlamydia is één van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Ze wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis, die via seksueel contact wordt overgedragen. Deze zeer besmettelijke soa geeft niet altijd klachten: vooral vrouwen merken vaak niets van de infectie. Een onbehandelde infectie kan leiden tot aantasting van de eileiders en onvruchtbaarheid, wat meteen de belangrijkste complicatie is. Canadese onderzoekers hebben een reeks succesvolle experimenten verricht met een nieuw vaccin bij muizen (1). In een eerste experiment kregen 5 muizen het nieuwe chlamydia-vaccin en 5 andere een placebo-vaccin toegediend. De gevaccineerde muizen ontwikkelden antistoffen tegen de chlamydia-bacterie. Deze antistoffen werden in het lab getest en bleken de bacteriën te neutraliseren. In een tweede experiment werden 20 muizen (10 gevaccineerde en 10 controlemuisjes) besmet met chlamydia-bacteriën. In het bloed van de gevaccineerde muisjes vond men 95% minder bacteriën terug in vergelijking met het bloed van de controlemuisjes. Bij één van de 10 gevaccineerde muizen stelde men aantasting van de eileiders vast in vergelijking met 8 op 10 controlemuizen.

De onderzoekers concludeerden dat ze op het spoor zitten van een doeltreffend vaccin tegen de geslachtsziekte chlamydia.

Bron

(1) Bulira DC, Steven Lianga, S, Leec A, et al. Immunization with chlamydial type III secretion antigens reduces vaginal shedding and prevents fallopian tube pathology following live C. muridarum challenge. Published online June 17 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een zeer vroeg stadium in de ontwikkeling van een vaccin. Vooraleer dit vaccin getest kan worden bij mensen, moeten nog een reeks dierproeven volgen bij muizen en andere proefdieren, en vervolgens zal men testen of het vaccin ook veilig is voor mensen. Pas daarna kan de efficiëntie bij mensen getest worden. Dit proces zal nog vele jaren duren.

Bovendien is dit niet de eerste poging om een vaccin te ontwikkelen tegen chlamydia. De voorbije decennia hebben wetenschappers diverse chlamydia-vaccins getest, zonder succes. Het is dus nog niet zeker of het dit keer wel zal lukken.

Een vaccin is wel wenselijk, omdat chlamydia aan belangrijke oorzaak is van onvruchtbaarheid bij vrouwen. Meer info over chlamydia vindt u hier (2).

Conclusie

Canadese wetenschappers hebben een nieuw vaccin ontwikkeld tegen de veelvoorkomende soa chlamydia, waarmee ze een reeks beloftevolle experimenten bij muizen hebben uitgevoerd. Of dit kandidaat-vaccin ooit bruikbaar zal zijn voor mensen, is voorlopig nog niet duidelijk. Er is nog een lange weg te gaan.

Referenties

(2) http://gezondzwangerworden.be/chlamydia

http://www.nhs.uk/news/2016/07July/Pages/Chlamydia-vaccine-research-shows-early-progress.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief