Cebam Verschenen op 14/06/2017

In het nieuws

Jaarlijks sterven duizenden mensen aan overdoses heroïne en dat aantal blijft toenemen. Mediaberichten over een nakend vaccin tegen heroïneverslaving klinken hoopvol.

Factcheck

Een van de kandidaat-vaccins tegen heroïneverslaving is succesvol uitgetest bij 4 apen. Of het ooit interessant wordt voor mensen met een heroïneverslaving, is nog lang niet zeker. Eerst moet het vaccin bij mensen getest worden en dergelijke studies zijn momenteel nog niet gepland.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een bekend onderzoeksinstituut in Californië stuurde zopas een persbericht uit om te melden dat hun heroïnevaccin effectief gebleken is in onderzoek bij apen (1). Er wordt al langer uitgekeken naar een vaccin dat de ‘high’ van heroïne in het lichaam neutraliseert om zware verslaafden te helpen. Dit vaccin zorgt ervoor dat de staart van de heroïnemolecule herkend wordt door het immuunsysteem, waardoor antistoffen geproduceerd worden die de heroïnemoleculen neutraliseren.

De Amerikaanse wetenschappers hebben hun vaccin, dat eerder bij knaagdieren werd uitgetest, nu ook onderzocht bij 4 resusapen. De apen kregen 3 injecties met het vaccin en variabele doses heroïne. In alle gevallen werd de heroïne geneutraliseerd. Er werden geen nevenwerkingen vastgesteld.

De onderzoekers menen dat hun vaccin kandidaat is om uitgetest te worden bij mensen.

Bron

(1) https://www.scripps.edu/news/press/2017/20170606janda.html

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit is niet het eerste, noch het enige kandidaat-vaccin tegen heroïneverslaving, maar dit Amerikaans exemplaar staat wel het verst in de ontwikkeling. Het werd getest bij vier primaten, maar dat betekent nog niet dat het ook effectief zal zijn bij de mens. De klinische studies bij mensen moeten nog van start gaan en die zijn op dit ogenblik nog niet gepland. Het is dus nog jaren wachten op een mogelijk vaccin dat heroïneverslaafden zou kunnen helpen. Het is jammer dat voor dergelijk onderzoek (een test bij 4 apen) al een hoopvol persbericht de wereld ingestuurd wordt. Het is ongetwijfeld goed nieuws voor wetenschappers die met vaccinonderzoek bezig zijn, maar mensen met een ernstig drugprobleem en hun naasten worden zo op het verkeerde been gezet en krijgen valse hoop.

Conclusie

Een van de kandidaat-vaccins tegen heroïneverslaving is succesvol uitgetest bij 4 apen. Of het ooit interessant wordt voor mensen met een heroïneverslaving, is nog lang niet zeker. Eerst moet het vaccin bij mensen getest worden en dergelijke studies zijn momenteel nog niet gepland.

Referenties

https://www.healthnewsreview.org/review/newsweek-says-new-vaccine-could-stop-heroin-abuse-in-four-monkeys-at-least/

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief