Patrick Mullie Verschenen op 08/10/2018

In het nieuws

De Voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven raadt aan om één visportie per week te eten. Overbevissing van de wereldzeeën kan echter een milieuprobleem worden. Is er voldoende vis voor iedereen om deze raad op te volgen?

Factcheck

Om te blijven genieten van vis, moeten we in de toekomst meer inzetten op de aquacultuur, alsook de verspilling beperken. Weggegooide vis zou tot vismeel kunnen verwerkt worden om de aquacultuur te voeden. Het is alvast een goede evolutie dat 60% van de visvangst op duurzame wijze gebeurt.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

We leren het van kleins af aan: vis is gezond. Vette vissoorten zoals paling, makreel, haring, sardienen en zalm zijn rijk aan omega-3-vetzuren. Deze onverzadigde vetzuren kunnen een bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. Daarenboven hebben kinderen omega-3-vetzuren nodig voor een goede ontwikkeling van de hersenen. Vis is ook rijk aan vitamine D en jodium.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties bracht een lijvig rapport uit over het visbestand in de wereld. Twee elementen vallen op: we verbruiken dubbel zoveel vis als een halve eeuw geleden, en één derde van de visvangst wordt verspild. Na de vangst word bijv. een grote hoeveelheid vis achtergelaten op zee.

Er wordt verwacht dat de visvangst de volgende decennia nog zal stijgen met 18%. Vooral in ontwikkelingslanden zijn er te veel boten en niet genoeg vis, in tegenstelling tot ontwikkelde landen, waar de visvangst gereglementeerd wordt. Goed nieuws is dat 60% van de commerciële vissoorten op biologisch duurzaam niveau gevangen wordt. De meest geviste soorten in de oceanen zijn de alaskakoolvis en de ansjovis. Gemiddeld bedraagt de visconsumptie in de wereld 20 kg per persoon per jaar, maar er zijn grote variaties gaande van 10 kg in Afrika tot 25 kg in Oceanië. 

Bron

(1) FAO. 2018. The State of World Fisheries and Aquaculture 2018 - Meeting the sustainable development goals. Rome. Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Een vleesportie vervangen door vis heeft voordelen voor de gezondheid. Zo bevat vis minder verzadigde vetzuren die schadelijk kunnen zijn voor hart- en vaatstelsel. De Voedingsdriehoek van Gezond Leven plaatst vis terecht in een lichtgroene categorie. Dit betekent dat het gezond is, maar dat je de consumptie best beperkt tot één portie per week, omwille van de duurzame ontwikkeling van onze planeet. 

Conclusie

Om te blijven genieten van vis, moeten we in de toekomst meer inzetten op de aquacultuur, alsook de verspilling beperken. Weggegooide vis zou tot vismeel kunnen verwerkt worden om de aquacultuur te voeden. Het is alvast een goede evolutie dat 60% van de visvangst op duurzame wijze gebeurt.

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief