Cebam Verschenen op 11/04/2018

In het nieuws

Onderzoekers vinden geen bewijs dat joggende zwangere vrouwen hun baby schade berokkenen: er is geen groter risico op vroeggeboorte noch op een lager geboortegewicht.

Factcheck

Zwangere vrouwen die bleven lopen tijdens de zwangerschap, hadden niet vaker een vroeggeboorte noch een kind met een laag geboortegewicht, zo meldt deze nieuwe studie. Te intensief trainen is wel af te raden volgens de richtlijnen. Sportieve zwangere vrouwen overleggen best met hun arts hoe intensief en hoe lang ze hun sport blijven beoefenen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Richtlijnen adviseren zwangere vrouwen om matig actief te blijven, minstens een halfuur per dag, en hierbij sporten met een hoge impact (bijv. paardrijden) te vermijden. Ook intensief lopen wordt als hoge-impactsport beschouwd. Daarom is er twijfel of het nu al of niet goed is tijdens de zwangerschap.

Onderzoekers van King’s College Londen contacteerden vrouwen die eerder deelnamen aan ‘Parkrun’, een 5-km-loop die regelmatig op diverse plaatsen in Groot-Brittannië georganiseerd wordt. 1.293 vrouwen vulden een online enquête in. Daarin werd gepolst of ze liepen en hoeveel, of ze zwanger (geweest) waren en dan bleven lopen en hoe zwangerschap en bevalling waren verlopen.

Uit de resultaten bleek dat 45% van de vrouwen was gestopt met joggen tijdens de zwangerschap. 15% stopte ermee in het eerste zwangerschapstrimester, 25% bleef lopen tot in het tweede trimester en 16% tot in het derde trimester. Men vond geen verschil tussen vrouwen die niet liepen in de zwangerschap en diegenen die dat wel bleven doen. Blijven lopen had geen impact op de zwangerschapsduur noch op het geboortegewicht. Vrouwen die bleven lopen hadden wel iets vaker hulp nodig (bijv. zuignap) bij de bevalling.

De onderzoekers besluiten dat lopen tijdens de zwangerschap het risico op vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht waarschijnlijk niet verhoogt.

Bron

(1) Kuhrt K, Harmon M, Hezelgrave NL, et al. Is recreational running associated with earlier delivery and lower birth weight in women who continue to run during pregnancy? An international retrospective cohort study of running habits of 1293 female runners during pregnancyBMJ Open Sport & Exercise Medicine. Published online April 4 2018

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het is niet de bedoeling om een marathon te lopen in de zwangerschap. De vrouwen die de enquête invulden liepen 1 tot 5km, 6 tot 12km en meer dan 12km per week. Over de impact van een lange duurloop vertelt deze studie dus niets. Dit onderzoek is gebaseerd op een online enquête en daaruit kunnen evenmin oorzaak-gevolgconclusies getrokken worden. Enquêteresultaten zijn ook nooit helemaal betrouwbaar.

Sporten is gezond, ook in de zwangerschap. Fitte vrouwen gaan vlotter door zwangerschap en bevalling; vandaar het advies om toch 30 minuten per dag te bewegen. Zwangere vrouwen die hun sport willen verderzetten, overleggen best met hun arts hoe intensief en hoe lang ze dit doen.

Tips en informatie vind je op de website gezondzwangerworden.be van de Vlaamse overheid.

Conclusie

Zwangere vrouwen die bleven lopen tijdens de zwangerschap, hadden niet vaker een vroeggeboorte noch een kind met een laag geboortegewicht, zo meldt deze nieuwe studie. Te intensief trainen is wel af te raden volgens de richtlijnen. Sportieve zwangere vrouwen overleggen best met hun arts hoe intensief en hoe lang ze hun sport blijven beoefenen.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/pregnancy-and-child/running-pregnancy-doesnt-raise-risk-premature-birth/

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief