Cebam Verschenen op 21/12/2016

In het nieuws

Een geneesmiddel, geactiveerd door laserlicht, vormt een nieuwe beloftevolle behandeling voor weinig agressieve prostaatkankers, zo toont een Europese studie aan. Mannen die toch iets willen doen in plaats van afwachten, hebben nu een alternatief.

Factcheck

Fotodynamische therapie voor gelokaliseerde prostaatkanker, waarbij een geneesmiddel pas actief wordt na laserbestraling, werd in deze studie vergeleken met actief afwachten en opvolgen. De resultaten zijn veelbelovend. De gecombineerde therapie heeft weinig nevenwerkingen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Bij weinig agressieve prostaatkanker waarvan voorspeld wordt dat de kans op uitzaaien klein is, krijgen mannen vaak de raad om hun tumor actief te laten opvolgen in plaats van te laten behandelen. Alle bestaande behandelingen voor prostaatkanker gaan namelijk gepaard met een groot risico op belangrijke nevenwerkingen, waaronder erectiestoornissen en ongewild urineverlies. Een nieuwe techniek biedt nu een mogelijk alternatief. Onder algemene anesthesie worden optische vezels in de prostaat ingebracht. Vervolgens geeft men een medicijn dat zich concentreert in de tumorcellen en enkel geactiveerd wordt door licht. Zodra de laser geactiveerd is, gaat dit medicijn de tumorcellen aanvallen. Deze fotodynamische therapie werd uitgetest in 47 Europese centra bij mannen met weinig agressieve prostaatkankers (Gleasonscore 3) en vergeleken met actieve opvolging. In totaal werden 413 mannen (44-85 jaar) met een weinig agressieve prostaattumor in de studie opgenomen, waarvan 206 mannen de fotodynamische therapie kregen en 207 actief opgevolgd werden (controlegroep). De mannen werden gedurende 2 jaar intensief opgevolgd (PSA-bepalingen, biopsie). Na 2 jaar vertoonde de prostaatkanker progressie bij 28% van de mannen in de behandelde groep en bij 58% in de controlegroep, wat neerkomt op een risicoreductie van 66%. In de behandelde groep had 49% een kankervrije biopsie na 2 jaar tegenover 14% in de controlegroep. In de behandelde groep kwamen wel milde nevenwerkingen voor, vooral tijdelijk moeilijker plassen.

De onderzoekers besluiten dat de fotodynamische therapie een veilige en goed verdragen alternatieve behandeling is voor gelokaliseerde prostaatkanker.

Bron

(1) Azzouzi A, Vincendeau S, Barret E, et al. Padeliporfin vascular-targeted photodynamic therapy versus active surveillance in men with low-risk prostate cancer (CLIN1001 PCM301): an open-label, phase 3, randomised controlled trial. The Lancet Oncology. Published online December 19 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een goed uitgevoerde studie gefinancierd door de firma Steba Biotech, die de nieuwe techniek commercialiseert. De nieuwe therapie wordt vergeleken met niet behandelen en toont aan dat het risico op doorgroeien van de kanker gereduceerd wordt. Er worden geen vergelijkingen gemaakt met andere bestaande therapieën, zoals chirurgie of bestraling. De nevenwerkingen van fotodynamische therapie zijn doorgaans mild, en de noodzaak om te moeten ingrijpen omdat de kanker groter wordt is in de volgende 2 jaar een stuk kleiner. Over de verdere evolutie, op langere termijn, zijn nog geen gegevens beschikbaar. Ook over het prijskaartje wordt nergens gerept.

Conclusie

Fotodynamische therapie voor gelokaliseerde prostaatkanker, waarbij een geneesmiddel pas actief wordt na laserbestraling, werd in deze studie vergeleken met actief afwachten en opvolgen. De resultaten zijn veelbelovend. De gecombineerde therapie heeft weinig nevenwerkingen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/12December/Pages/New-laser-therapy-for-low-risk-prostate-cancer-shows-promise.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief