Cebam Verschenen op 13/06/2016

Door u gekozen

Koolzuurgas, officieel koolstofdioxide (CO2), is de prik in bruiswater, frisdrank, bier en champagne. Over die prik doen verschillende verhalen de ronde: je krijgt er sneller een vol gevoel van, het is zuur en tast je maag en je tanden aan, ontkalkt je botten, of nog straffer, de prik kan kanker oplossen.

Factcheck

Prik in water, bier, champagne of frisdrank heeft geen enkele invloed op de gezondheid. Prik is niet echt zuur, maar zorgt wel voor een lichtzure smaaksensatie. Prik is niet schadelijk voor tanden of maag, beïnvloedt de botmassa niet en over eventuele effecten op kanker is niets bekend.

Lees verder »

Wat weten we hierover?

Koolzuurgas ontstaat wanneer koolstofdioxide (CO2) wordt opgelost in vloeistof. Daarbij ontstaat een zwak zuur dat zorgt voor een andere smaakbeleving van het drankje. Over de belletjes in drank doen allerlei verhalen de ronde. Prik zou slecht zijn voor de tanden omwille van het zuur, maar dit zuur is veel te zwak om tandglazuur aan te tasten. Zuren in bruiswater worden vrijwel meteen geneutraliseerd door het speeksel in de mond. De weinige belletjes die de maag bereiken, richten ook daar geen schade aan. Evenmin wordt de opname van voedingsbestanddelen beïnvloed. Het gerucht dat veel prikhoudende drank de botten poreuzer maakt, is afkomstig van een studie die aantoonde dat frisdrankgebruikers vaker osteoporose ontwikkelen. Dat was echter niet het gevolg van de prik in de frisdrank, maar eerder van het feit dat de consumenten van veel frisdrank minder melkdranken gebruikten en dus minder calcium opnamen. Waar wel enige evidentie voor bestaat, is het vol gevoel: wie een groot glas prikkelend water drinkt vlak voor of bij de maaltijd, zou iets sneller verzadigd zijn. Over de impact op kanker is dan weer niets aangetoond. Het enige nadeel van bruisende drank op de gezondheid is de hogere druk in de fles. Als je flink schudt met een koolzuurhoudende fles, champagne bijvoorbeeld, en je verwijdert de kurk, dan kan je zo’n kurk in je oog krijgen, met oogschade als gevolg (champagne-oog).

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Er bestaat weinig onderzoek naar de impact van koolzuurgas op de gezondheid. In studies waar bruisende dranken aan bod komen, spelen meestal nog andere ingrediënten mee, zoals suiker of alcohol. Heel veel mythes vinden hun oorsprong in de ietwat zure smaaksensatie, maar dat zuur is zo zwak dat het geen impact heeft op de gezondheid.

Voor het ietwat voller gevoel moet je minstens 300 ml van een sterkbruisende drank drinken.

Conclusie

Prik in water, bier, champagne of frisdrank heeft geen enkele invloed op de gezondheid. Prik is niet echt zuur, maar zorgt wel voor een lichtzure smaaksensatie. Prik is niet schadelijk voor tanden of maag, beïnvloedt de botmassa niet en over eventuele effecten op kanker is niets bekend.

Referenties

Cochrane Oostenrijk: http://www.medizin-transparent.at/kohlensaeure

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief