Cebam Verschenen op 06/08/2015

In het nieuws

Dertig minuten bewegen per dag lijkt de norm, maar een onderzoek aan de universiteit van Oxford zegt nu dat twee uur per dag rechtopstaan al beter is voor de gezondheid.

Factcheck

De resultaten suggereren dat onze gezondheid verbetert wanneer we per dag twee uur rechtstaan in plaats van zitten. Meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het team wetenschappers vroeg aan 782 mannen en vrouwen om een week lang een toestel te dragen dat hun activiteit kon meten. De toestellen hielden onder meer bij hoeveel tijd de proefpersonen dagelijks besteedden aan wandelen, zitten, staan, slapen of liggen. Bij alle deelnemers werd ook bloed afgenomen en werd gekeken naar hun bloeddruk en gewicht.

Met de verzamelde gegevens van de trackers, gebruikten de onderzoekers een wiskundig model om in te schatten in welke mate de tijd van de gebeurtenissen een invloed had op het lichaam van de mannen en vrouwen.

Ze ontdekten dat wie dagelijks twee uur lang rechtopstaat, een betere bloedsuikerspiegel heeft en lagere niveaus van vet in het bloed. Ook het cholesterolgehalte was beter. Diegenen die dagelijks twee uur lang bewogen (vb stappen) bleken een lagere BMI, een smallere taille en ook betere cholesterol- en vetwaarden in het bloed te hebben.

Daarna berekenden de onderzoekers het effect wanneer mensen in plaats van zitten twee uur zouden rechtstaan of twee uur zouden bewegen. Elke dag twee uur staan in plaats van zitten zou de bloedsuikerspiegel met 2% verbeteren, het cholesterolgehalte met 6% en de triglycerides met 11% doen zakken. Voor vrijwel alle uitkomsten waren de effecten nog beter wanneer de mensen in plaats van zitten of staan twee uur bewegen.

Volgens de wetenschappers is er in de toekomst meer onderzoek nodig om de positieve effecten van het rechtstaan beter te duiden, maar de bevindingen ondersteunen alvast de jarenlange adviezen inzake beweging en het positieve effect op de gezondheid.

Bron

(1) Healy GN, Winkler EAH, Owen N, Anuradha S, Dunstan DW. Replacing sitting time with standing or stepping: associations with cardio-metabolic risk biomarkers. European Heart Journal 2015; DOI: http://dx.doi.org/10.1093/eurheartj/ehv308 First published online: 30 July 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het nieuws komt van een goed opgezette, maar kleine observationele studie. Dit betekent dat de resultaten in een bepaalde richting wijzen maar niet sterk genoeg zijn om zeker te weten dat het rechtstaan echt leidt tot een betere gezondheid. De deelnemers aan de studie hadden iets andere kenmerken dan die van een algemene groep mensen. Dit betekent dat we niet weten of de resultaten ook gelden voor andere groepen mensen.

De onderzoekers probeerden te berekenen wat het voor de gezondheid oplevert wanneer iemand twee uur zou staan in plaats van zitten of twee uur zou bewegen in plaats van zitten. Hiervan maakten ze een schatting en deze schatting bevat veel onzekerheid. Daarom zouden deze resultaten bevestigd moeten worden bij andere groepen mensen.

Zoals de onderzoekers al aangeven, ondersteunen deze resultaten dat rechtstaan beter is dan zitten. De effecten van twee uren bewegen in plaats van zitten zijn nog beter.

Conclusie

De resultaten suggereren dat onze gezondheid verbetert wanneer we per dag twee uur rechtstaan in plaats van zitten. Meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief