Patrick Mullie Verschenen op 12/11/2020

Bewering

Veel voedingsmiddelen met sesamzaad werden uit de rekken gehaald, omdat een lot sesamzaden ingevoerd uit India een te hoog gehalte aan ethyleenoxide bevatte. Dat is een scheikundige stof waarmee de zaadjes ontsmet worden. En die blijkt kankerverwekkend. Klopt dat?

Factcheck

Ethyleenoxide wordt gebruikt om voedingsmiddelen te ontsmetten. Omdat sesamzaden ingevoerd uit India een hoger dan toegelaten dosis ethyleenoxide bevatten, moeten ze van de markt gehaald worden. Hoewel ethyleenoxide een kankerverwekkende stof is, is er geen risico voor de gezondheid, omdat het gehalte in sesamzaad zeer laag is.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Sesamzaad wordt niet alleen gebruikt als versiering van broodjes. Het zaad bestaat voor ongeveer de helft uit olie, en ook die sesamolie wordt verwerkt in allerlei voedingsproducten. Denk maar aan falafel, bladerdeeg, muesli of sladressings. Sesamzaad ingevoerd uit India wordt behandeld met ethyleenoxide, een ontsmettingsmiddel voor producten die niet mogen opgewarmd worden. In sesamzaad dat in India ontsmet werd en vervolgens uitgevoerd werd naar Europa, werden sporen van ethyleenoxide teruggevonden.

Onderzoekers verbonden aan het International Agency for Research on Cancer (IARC) in Lyon gingen na of ethyleenoxide kankerverwekkend is (1). Ze voerden daarvoor een literatuurstudie uit. Het was trouwens de zesde keer dat IARC een werkgroep rond ethyleenoxide organiseerde. IARC verdeelt producten in vier categorieën:

  • Groep 1 is kankerverwekkend.
  • Groep 2A is waarschijnlijk kankerverwekkend.
  • Groep 2B is mogelijk kankerverwekkend.
  • Groep 2 wordt geklasseerd als niet kankerverwekkend.

De onderzoekers klasseerden ethyleenoxide in groep 1, wat betekent ‘kankerverwekkend voor mensen’. Ze kwamen tot dit besluit op basis van wetenschappelijk onderzoek bij dieren en de schadelijkheid van ethyleenoxide voor het genetisch materiaal. Het standpunt van IARC werd tegengesproken in een recente literatuurstudie, die stelde dat het risico op kanker na blootstelling aan ethyleenoxide overschat wordt (2). Deze laatste studie werd echter betaald door de chemienijverheid.

Bron

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gehalte aan ethyleenoxide in sesamzaad is zeer laag, en heeft waarschijnlijk geen gevolgen voor de gezondheid. Om schade op te lopen aan de nieren en lever, moet je vaak en gedurende lange tijd blootgesteld worden aan ethyleenoxide. Dat betekent in de praktijk dat je jarenlang grote hoeveelheden sesamzaad moet eten.

Sesamzaad wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt, zoals in brood, beschuiten en sesamolie. Uit veiligheidsoverwegingen moet dus veel voeding uit de rekken gehaald worden. Een bedrijf dat sesamzaad verwerkt in voedingsmiddelen stelde het probleem vast, en verwittigde onmiddellijk het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), dat nadien het Europese Rapid Alert System for Food and Feed (RASSF) op de hoogte bracht om andere Europese landen in te lichten. Dat bewijst dat onze voedselveiligheid zeer streng opgevolgd wordt: bij de minste problemen schiet een ganse keten in gang om gezonde voedingsmiddelen te waarborgen.

Om dergelijke problemen in de toekomst te vermijden, werd beslist om 50% van alle zendingen met sesamzaad uit India te controleren. Intussen startte het FAVV op efficiënte wijze een terugroepactie om alle voeding met sesamzaad uit de rekken te halen. Op de website van het FAVV kan je de merknamen van de betrokken voedingsmiddelen terugvinden (3).

Conclusie

Ethyleenoxide wordt gebruikt om voedingsmiddelen te ontsmetten. Omdat sesamzaden ingevoerd uit India een hoger dan toegelaten dosis ethyleenoxide bevatten, moeten ze van de markt gehaald worden. Hoewel ethyleenoxide een kankerverwekkende stof is, is er geen risico voor de gezondheid, omdat het gehalte in sesamzaad zeer laag is.

Referenties

(3) http://www.afsca.be/consumenten/

Vond je dit artikel nuttig?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief