Nina Van Den Broecke Verschenen op 01/06/2016

In het nieuws

Al jaren krijgen we te horen dat zout slecht is voor het hart. Het motto luidt ‘Hoe minder zout, hoe beter’. Nieuw onderzoek stelt nu dat ook te weinig zout slecht is voor het hart.

Factcheck

Mensen met een verhoogde bloeddruk doen er goed aan hun zoutgebruik te verminderen, maar ze gaan daar beter niet te ver in, stellen onderzoekers. Te weinig zout (minder dan 6 gram per dag) is volgens een nieuwe studie ook niet goed voor het hart. Of je nu een normale bloeddruk hebt of een verhoogde bloeddruk, te weinig zout zou het risico op hart- en vaatziekten verhogen. De meeste Belgen eten meer dan 6 gram zout per dag.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Veel zout veroorzaakt een hoge bloeddruk en een hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten: voor beide uitspraken bestaat voldoende wetenschappelijk bewijs. Daaruit leidt men af dat een te zoutrijke voeding de kans op hart- en vaatziekten wel moet verhogen. Toch is nooit goed aangetoond of er inderdaad een rechtstreeks verband bestaat tussen zoutinname en hart- en vaatziekten. Nieuw onderzoek hierover toont dit alvast niet aan (1). In deze nieuwe studie werd de zoutinname van 133.118 personen afkomstig uit 49 landen vergeleken met het voorkomen van hart- en vaatziekten na een opvolgperiode van gemiddeld 4,2 jaar. De helft van deze personen had een te hoge bloeddruk. De zoutinname werd berekend uit de natriumuitscheiding in de urine (zout bevat natrium): hoe meer natrium iemand uitplast, hoe meer zout hij eet. De onderzoekers vonden meer hart- en vaatziekten bij mensen die weinig zout eten (minder dan 6 gram per dag) en bij mensen die veel zout eten (meer dan 14 gram per dag), maar niet bij mensen met een gemiddelde zoutconsumptie (8 tot 10 gram per dag). Bovendien stelden ze vast dat te weinig zout eten het risico op hart- en vaatziekten bij iedereen verhoogt, terwijl te veel zout eten enkel nadelig is voor mensen met een hoge bloeddruk.

Bron

(1) Mente, A., O'Donnell, M., Rangarajan, S., Dagenais, G., Lear, S., McQueen, M., & Li, W. (2016). Associations of urinary sodium excretion with cardiovascular events in individuals with and without hypertension: a pooled analysis of data from four studies. The Lancet.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een grootschalig onderzoek wat de betrouwbaarheid verhoogt. Voor het schatten van de zoutinname werd de hoeveelheid natrium in de urine gemeten. Normaal wordt hiervoor urine van een hele dag verzameld, maar in deze studie werd enkel gebruik gemaakt van ochtendurine, die sterker geconcentreerd is en dus waarschijnlijk meer natrium bevat. Dit kan de analyses wat beïnvloed hebben. Dit verklaart echter niet waarom te weinig zout het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Dit werd overigens eerder aangetoond: zowel te weinig als te veel zout zou de kans op hart- en vaatziekten doen toenemen (2). Voor mensen met een hoge bloeddruk verandert er niets: te veel zout is niet gezond en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Voor diegenen met een normale bloeddruk is het minder duidelijk. Hoe minder zout, hoe beter, zou voor hen wel eens averechts kunnen werken.

In België schommelt de gemiddelde zoutconsumptie rond 10 gram per dag, wat dus niet te weinig is, en volgens dit onderzoek de kans op hart- en vaatziekten niet doet toenemen. Mensen met een normale bloeddruk hoeven dus waarschijnlijk niet zoutarm te eten.

Volgens de huidige voedingsaanbevelingen eten we beter allemaal niet meer dan 5 gram per dag, maar deze studie trekt dit advies nu in twijfel voor mensen met een normale bloeddruk.

Conclusie

Mensen met een verhoogde bloeddruk doen er goed aan hun zoutgebruik te verminderen, maar ze gaan daar beter niet te ver in, stellen onderzoekers. Te weinig zout (minder dan 6 gram per dag) is volgens een nieuwe studie ook niet goed voor het hart. Of je nu een normale bloeddruk hebt of een verhoogde bloeddruk, te weinig zout zou het risico op hart- en vaatziekten verhogen. De meeste Belgen eten meer dan 6 gram zout per dag.

Referenties

(2)Stolarz-Skrzypek, K., & Staessen, J. A. (2015). Reducing Salt Intake for Prevention of Cardiovascular Disease—Times Are Changing. Advances in chronic kidney disease, 22(2), 108-115.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief