Cebam Verschenen op 22/11/2016

In het nieuws

Bacteriën zoals Salmonella en E.coli tieren onverwacht goed in zakjes voorgesneden sla. Zelfs in de koelkast. Dat blijkt uit een Britse studie.

Factcheck

Wanneer voorverpakte sla en spinazie bacteriën bevat, dan krijg je die nog moeilijk weg, want de sappen uit versneden slablaadjes vormen een goede voedingsbodem voor deze microben. Of er meer bacteriën zitten in voorverpakte versneden sla dan op niet verpakte onversneden kropsla, is niet bekend. Gemiddeld bevatten voorverpakte en voorgesneden groenten zeer zelden bacteriën (in 0 tot 3%).

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wetenschappers van de Universiteit van Leicester deden een aantal laboratoriumexperimenten met voorverpakte sla (1). Ze wilden het gedrag onderzoeken van salmonellabacteriën in verpakkingen met diverse soorten sla- en spinazieblaadjes. Salmonella wordt gelukkig slechts sporadisch aangetroffen op sla, maar vormt wel een risico voor voedselvergiftiging wanneer de bacteriën de kans krijgen volop te vermenigvuldigen.

In een eerste experiment werden sappen uit versneden en gekneusde slablaadjes vermengd met een oplossing met Salmonella en gedurende 18 uur in 37°C weggezet. In een tweede experiment werd de Salmonella-oplossing vermengd met steriel water en 2% sla-sappen en vervolgens voor 5 dagen in de koelkast gezet. In een derde experiment werd een mix van Salmonella en sla-sap gedurende 30 minuten aan kamertemperatuur blootgesteld en vervolgens werd de sla gespoeld met water. Er werden gelijkaardige experimenten gedaan met de verpakkingen zelf.

Zoals te verwachten groeiden de salmonellabacteriën volop in een omgeving van 37°C, maar ze deden dat ook nog na 5 dagen in de koelkast, en ook op de verpakking zelf. Zelfs na afspoelen van de sla bleven er bacteriën op de sla achter. Hoe meer sla-sappen aanwezig waren, hoe meer bacteriën men terugvond.

De onderzoekers besloten dat sappen van versneden en gekneusde slablaadjes de groei van Salmonella in voorverpakte sla in alle omstandigheden bevorderen.

Bron

(1) Koukkidis G, Haigh R, Allcock N, et al. Salad leaf juices enhance Salmonella growth, fresh produce colonisation and virulence. Applied and Environmental Microbiology. Published online November 18 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Eerst en vooral: geen paniek. Sla wordt net als alle verse voedingswaren onder strikt gecontroleerde hygiënische omstandigheden verpakt. In realiteit vindt men in 0 tot 3% van de rauw verpakte voedingsmiddelen bacteriën terug. Straf is wel dat, eens aanwezig, je deze microben nog moeilijk verwijderen kan: niet in de koelkast en niet door de groenten te spoelen. Overigens is niet bekend of voorverpakte sla meer Salmonella bevat dan niet verpakte en onversneden kropsla. Want ook op niet verpakte groenten kunnen bacteriën terechtkomen (uit de bodem bijvoorbeeld).

Zeer belangrijk om het risico op voedselvergiftiging bij voorverpakte sla tot een minimum te beperken, zijn de volgende maatregelen: was steeds je handen met water en zeep vooraleer je de sla uit de verpakking haalt, gooi fel gekneusde blaadjes meteen weg, spoel de sla nog eens onder de kraan (hiermee zal je altijd een deel van eventuele bacteriën verwijderen) en houd je strikt aan de data op de verpakking. Een geopend pak sla houd je best niet langer dan enkele dagen.

Conclusie

Wanneer voorverpakte sla en spinazie bacteriën bevat, dan krijg je die nog moeilijk weg, want de sappen uit versneden slablaadjes vormen een goede voedingsbodem voor deze microben. Of er meer bacteriën zitten in voorverpakte versneden sla dan op niet verpakte onversneden kropsla, is niet bekend. Gemiddeld bevatten voorverpakte en voorgesneden groenten zeer zelden bacteriën (in 0 tot 3%).

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/11November/Pages/Bagged-salads-pose-salmonella-risk-says-researchers.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief