Cebam Verschenen op 05/10/2015

In het nieuws

Dat een kantoorjob niet goed is voor de gezondheid, is intussen algemeen geweten. Maar wie heel de dag op een bureaustoel moet zitten, kan de negatieve gevolgen ervan toch een beetje tegengaan door ook gewoon al op die stoel te bewegen.

Factcheck

Wiebelen op je stoel lijkt de kans om te sterven te verlagen bij vrouwen die zeer lang stilzitten, maar andere studies zijn nodig om hierover mee zekerheid te krijgen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Uit de studie bleek dat vrouwen die wiebelen op hun stoel, minder kans hebben om te overlijden dan vrouwen die helemaal stilzitten op hun bureaustoel. ‘Het lijkt erop dat friemelen met handen en voeten of wiebelen op de stoel voordelig kan zijn voor je gezondheid’, zeggen de onderzoekers. ‘Mensen zien dat vaak als een gebrek aan concentratie, maar die eenvoudige bewegingen zouden dus wel voordelen kunnen hebben.’Voor het onderzoek werden gegevens verzameld van bijna 13.000 Britse vrouwen tussen 37 en 78 jaar. Hoewel er meer onderzoek nodig is - in de studie werd dus enkel gekeken naar vrouwen - zijn de resultaten volgens de onderzoekers toch al veelbelovend.

Bron

Bron: Hagger-Johnson G, Gow AJ, Burley V, Greenwood D, Cade JE. Sitting time, fidgeting, and all-cause mortality in the UK women’s cohort study. Am J Prev Med 2015; http://dx.doi.org/10.1016/j.amepre.2015.06.025.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit nieuws is gebaseerd op een goed uitgevoerde cohort studie, waarbij een grote groep vrouwen gedurende 12 jaren werden opgevolgd.

Tussen 1999 en 2000 vulden de vrouwen een uitgebreide vragenlijst in. Zo werden ze gevraagd om hun wiebelgedrag een score te geven van 0 (=helemaal niet) tot 10 (=constant). Daarna werden 3 groepen gemaakt: weinig, gemiddeld of veel wiebelen. Ook werden vragen gesteld over beweging, voeding en chronische ziekten. Uit deze studie bleek dat vrouwen die meer dan 7 uren per dag stilzaten gemiddeld 20% meer kans hadden om vroegtijdig te overlijden dan vrouwen die minder dan 5 uren stilzaten.

Voorts bleek het wriemelgedrag het risico op vroegtijdige sterfte te beïnvloeden. Bij vrouwen die weinig wiebelden en die meer dan 7 uur stilzaten was de kans om te sterven verder verhoogd tot ongeveer 30% vergeleken met vrouwen die minder dan 5 uren stilzaten. De sterfkans was verlaagd bij vrouwen die gemiddeld of veel wiebelden. Bij deze vrouwen vonden de onderzoekers geen verschil meer in sterfkans tussen diegenen die meer dan 7 uren en diegenen die minder dan 5 uren stilzaten.

Bij dit onderzoek zijn enkele kanttekeningen te maken. Ten eerste, het is slechts één studie. Dit verband zou ook getest moeten worden bij andere groepen mensen en ook bij mannen. Ten tweede is het onduidelijk wat wiebelgedrag precies is en zou een verklaring gezocht moeten worden voor deze bevinding. Tot slot is het wiebelgedrag maar 1 maal gemeten en dit zou in de loop van de 12 jaren kunnen veranderen.

Conclusie

Wiebelen op je stoel lijkt de kans om te sterven te verlagen bij vrouwen die zeer lang stilzitten, maar andere studies zijn nodig om hierover mee zekerheid te krijgen.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief