Jane Smeulders Verschenen op 26/07/2019

In het nieuws

Zwangerschap werkt besmettelijk binnen een vriendengroep, zo stelt een Amerikaans onderzoek. Zwangere vriendinnen lijken namelijk een positieve invloed te hebben op je eigen kans om zwanger te worden.

Factcheck

Een Amerikaans onderzoek stelt dat vrouwen 1 tot 3 jaar na de bevalling van een vriendin zelf een grotere kans hebben om moeder te worden. Door de beperkingen in dit onderzoek kunnen we echter geen sluitende conclusies uittrekken. Toch is het mogelijk dat de stelling klopt; zo hebben eerdere theorieën ook al gesuggereerd.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een groep Amerikaanse onderzoekers ging na of er binnen een vriendengroep duidelijke verbanden te vinden zijn tussen het moment waarop vrouwen zwanger worden (1). Ze legden aan een groep van 1.726 vrouwen 3 verschillende vragenlijsten voor over een periode van 15 jaar. Deze bevatten vragen over de band met voormalige klasgenoten en over eventuele zwangerschappen. De helft van de vrouwen was op het einde van de studie zwanger geworden. 47% van de geboortes waren geplande zwangerschappen, 53% waren ongepland. Met zwangerschappen die eindigden in abortus werd geen rekening gehouden in deze studie. Andere factoren die de resultaten zouden kunnen beïnvloeden zoals ras, opleiding van de ouders en gezinsstructuur werden ook in rekening gebracht.

Uit de resultaten bleek dat, 1 tot 3 jaar na de bevalling van een vriendin, de kans op bevalling na een geplande zwangerschap groter was bij de deelnemende vrouwen. Op ongeplande zwangerschappen was er geen effect. Het effect van vriendinnen bleek groter dan het effect van verdere kennissen die een kind krijgen. Twee jaar na de bevalling van een vriendin was het effect het grootst, en vanaf 3 jaar verdween het weer.

Bron

(1) Balbo, N., & Barban, N. (2014). Does Fertility Behavior Spread among Friends? American Sociological Review, 79(3), 412-431.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het is geen onlogische gedachte dat vriendinnen een grote invloed kunnen hebben op het moment waarop je zelf zwanger wordt. Verschillende theorieën zijn hierover reeds geopperd. Mensen hebben over het algemeen de neiging te vergelijken met, en hun gedrag aan te passen aan de mensen waar ze het dichtst bij staan. Daarnaast kunnen vrienden die een kind hebben de onzekerheden over het ouderschap weghalen. Verder hebben vrouwen met kinderen over het algemeen minder tijd om af te spreken met vriendinnen; de kans om samen het ouderschap te beleven kan ervoor zorgen dat dit niet ten koste gaat van de relatie.

Dit onderzoek heeft echter enkele beperkingen:

  • Een groot nadeel is dat enkel vriendinnen van de middelbare school in rekening gebracht werden. Met andere vrienden, of met mannelijke vrienden, werd in dit onderzoek geen rekening gehouden.
  • Een ander minpunt is dat de laatste bevraging over de vriendschappen van de vrouwen 6 jaar voor het einde van de studie plaatsvond. Er wordt dus van uitgegaan dat vrouwen gedurende die tijd nog bevriend zijn gebleven.
  • Een relatie werd als vriendschap beschouwd van zodra één van de vrouwen de andere als vriendin identificeerde.
  • Tot slot werd er enkel gekeken naar de relatie tussen 2 afzonderlijke vriendinnen, en werden er geen vriendengroepen als geheel beschouwd.

Conclusie

Een Amerikaans onderzoek stelt dat vrouwen 1 tot 3 jaar na de bevalling van een vriendin zelf een grotere kans hebben om moeder te worden. Door de beperkingen in dit onderzoek kunnen we echter geen sluitende conclusies uittrekken. Toch is het mogelijk dat de stelling klopt; zo hebben eerdere theorieën ook al gesuggereerd.

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief