Patrick Mullie Verschenen op 09/06/2021

Bewering

Eiwitrijke maaltijden, shakes en repen worden geprezen om beter en sneller te vermageren, althans in vergelijking met klassieke vermageringsdiëten. Toch blijkt het resultaat van zo’n eiwitrijk dieet op lange termijn eerder teleurstellend.

Factcheck

Ondanks de mooie beloftes van verkopers van eiwitrijke voedingsmiddelen om te vermageren, is het resultaat vergeleken met een klassiek vermageringsdieet op termijn zeer beperkt. Volgens een overzichtsstudie ben je met een eiwitrijk dieet na 1 jaar 400 gram meer kwijt dan met andere diëten. Ander onderzoek toont aan dat een dieetbehandeling van overgewicht op lange termijn vaak frustrerend is.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Eiwitrijke vermageringsdiëten zijn per definitie arm aan koolhydraten en vetten. Het kost je lichaam echter veel energie om eiwitten om te zetten in bruikbare energie, namelijk glucose in je bloed. Die omzetting gaat vlotter voor koolhydraten, die dikwijls bestaan uit glucosemoleculen. In de praktijk betekent dat dat je sneller gewicht verliest met eiwitrijke diëten, juist omdat je lichaam meer energie verbruikt om de eiwitten om te zetten.

Australische onderzoekers gingen na of eiwitrijke diëten op lange termijn betere resultaten opleveren dan klassieke diëten om te vermageren (1). Ze voerden daarvoor een literatuurstudie uit:

  • In totaal vonden ze 32 studies, waarbij:
    • een deel van de deelnemers een eiwitrijk vermageringsdieet volgde;
    • een ander deel van de deelnemers een normaal vermageringsdieet volgde.
  • Na 12 maanden was het verschil in verloren lichaamsgewicht tussen beide groepen amper 0,4 kg, in het voordeel van het eiwitrijk dieet.

De onderzoekers besluiten dat het voordeel van eiwitrijke diëten om te vermageren na 1 jaar zeer beperkt is.

Bron

(1) Clifton PM, Condo D, Keogh JB. Long term weight maintenance after advice to consume low carbohydrate, higher protein diets--a systematic review and meta analysis. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2014 Mar;24(3):224-35.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

In tegenstelling tot wat commerciële firma’s soms beweren, leiden duurdere eiwitrijke diëten op lange termijn niet tot fantastische resultaten in vergelijking met een klassiek dieet.

  • Het verschil van 0,4 kg na 1 jaar op bijvoorbeeld een gewicht van 100 kg betekent niets.
  • Het rechtvaardigt bovendien zeker niet de hogere kosten die je maakt met een eiwitrijke voeding.
  • Een voordeel is wel dat je met een eiwitrijk dieet ietsje minder last hebt van honger (2).

Een groter probleem zijn de resultaten op lange termijn van vermageringsdiëten in het algemeen. Onderzoekers keken naar de resultaten van klassieke vermageringsdiëten (3). Na 1 jaar bedroeg het gemiddeld gewichtsverlies 7 kg, na 5 jaar was dit nog slechts 2 kg. Vermageringsdiëten geven meestal zeer mooie resultaten op korte termijn, maar zijn vaak teleurstellend op lange termijn. Overgewicht vermijden is nog altijd eenvoudiger dan nadien afvallen.

Conclusie

Ondanks de mooie beloftes van verkopers van eiwitrijke voedingsmiddelen om te vermageren, is het resultaat vergeleken met een klassiek vermageringsdieet op termijn zeer beperkt. Volgens een overzichtsstudie ben je met een eiwitrijk dieet na 1 jaar 400 gram meer kwijt dan met andere diëten. Ander onderzoek toont aan dat een dieetbehandeling van overgewicht op lange termijn vaak frustrerend is.

Referenties
  • (2) Nickols-Richardson SM, Coleman MD, Volpe JJ, Hosig KW. Perceived hunger is lower and weight loss is greater in overweight premenopausal women consuming a low-carbohydrate/high-protein vs high-carbohydrate/low-fat diet. J Am Diet Assoc. 2005 Sep;105(9):1433-7)
  • (3) Anderson JW, Konz EC, Frederich RC, et al. Long-term weight-loss maintenance: a meta-analysis of US studies. Am J Clin Nutr. 2001 Nov;74(5):579-84.
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief