Cebam Verschenen op 17/02/2017

In het nieuws

Britse onderzoekers stellen voor om vitamine D aan brood en melk toe te voegen, zodat mensen minder ziek zouden worden.

Factcheck

Onderzoekers stellen vast dat een dagelijkse of wekelijkse inname van vitamine D het risico op luchtweginfecties allerhande lichtjes vermindert. Deze risicoreductie is eerder zwak en op dit moment is er onvoldoende evidentie om vitamine D aan te bevelen om snotteren in de winter te voorkomen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wetenschappers zochten alle goed uitgevoerde studies bij elkaar die het effect van vitamine D op het voorkomen van luchtweginfecties (verkoudheid, griep, longontsteking, bronchitis, …) bestudeerden. Ze vonden 25 placebogecontroleerde studies: dit zijn onderzoeken waarbij het effect van extra vitamine D vergeleken werd met effecten van een neppil, zonder dat de deelnemers wisten wat ze innamen. Aan alle studies samen namen 11.321 personen, van 0 tot 95 jaar, deel. Na analyse van alle gecombineerde resultaten (meta-analyse) vonden de onderzoekers dat vitamine D het risico op luchtweginfecties met 12% vermindert, vooral bij mensen die dagelijks of wekelijks supplementen innemen en diegenen met een vitamine D-tekort bij de start van de studie, alsook bij astmalijders (1).

Ze stellen daarom voor om vitamine D toe te voegen aan bepaalde veel gebruikte voedingsmiddelen, brood of melk bijvoorbeeld.

Bron

(1) Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. Published online February 15 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Een risicoreductie van 12% stelt niet veel voor: je kans op een luchtweginfectie neemt af met een factor 0,88. Daarvoor moet je dagelijks tot wekelijks extra vitamine D innemen. Enkele malen een hoge dosis innemen heeft immers geen effect, zo bleek nog uit de studie. Britse voedingswetenschappers zijn sceptisch over deze nieuwe analyse: ze vinden de resultaten te pover om actie te ondernemen. Zo kon de studie niet aantonen dat kwetsbare groepen, zoals patiënten met COPD (chronisch obstructief longlijden), echt baat hebben bij vitamine D-supplementen. Ook werd niet goed onderzocht of de deelnemers die beweerden dagelijks vitamine D in te nemen, zich daar ook aan hielden. Het is bekend dat mensen die eigenlijk niet ziek zijn, gemakkelijk pilletjes vergeten.

Wie luchtweginfecties, waaronder griep, wil voorkomen, focust beter op veelvuldig handen wassen, huidcontact met zieken te vermijden en laat zich tijdig vaccineren tegen griep. Voldoende buiten komen helpt ook om te zorgen dat je geen vitamine D-tekort oploopt. Vitamine D wordt vooral aangemaakt door rechtstreeks zonlicht op de huid, ook als het om een flauw winterzonnetje gaat.

Conclusie

Onderzoekers stellen vast dat een dagelijkse of wekelijkse inname van vitamine D het risico op luchtweginfecties allerhande lichtjes vermindert. Deze risicoreductie is eerder zwak en op dit moment is er onvoldoende evidentie om vitamine D aan te bevelen om snotteren in de winter te voorkomen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/02February/Pages/Add-vitamin-D-to-food-to-prevent-millions-of-colds-and-flus-study.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief