Patrick Mullie Verschenen op 29/11/2022

In het nieuws

Om te vermageren moet je minder calorieën opnemen dan je verbruikt. Je kan je caloriebehoefte, die steunt op onder meer je lengte, gewicht en levensstijl, berekenen via verschillende mobiele applicaties. Die zouden helpen om af te vallen. Is dat zo?

Factcheck

Een mobiele applicatie die je calorieverbruik berekent, kan een beperkt gewichtsverlies opleveren op lange termijn. Vermageren is uiteraard meer dan een rekenoefening, omdat psychologische aspecten en gedrag ook een rol spelen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het ‘medisch’ principe van vermageren is op zich eenvoudig: minder calorieën opnemen dan je lichaam nodig heeft, waardoor je lichaamsvet zal smelten. Zo’n wiskundige benadering kan een app uiteraard perfect uitvoeren.

Een Singaporees team wetenschappers onderzocht het gewichtsverlies op lange termijn bij personen die smartphone-apps gebruikten om af te vallen (1). Ze voerden daarvoor een literatuurstudie uit.

 • De onderzoekers vonden 16 interventiestudies met 2.870 deelnemers, waarbij een deel van de deelnemers met overgewicht een mobiele applicatie kreeg als hulp om af te vallen.
 • Na 3 maanden bedroeg het gemiddeld gewichtsverlies van de app-gebruikers 2,2 kg, en na 12 maanden 1,6 kg.
 • Er was geen verbetering merkbaar in het gehalte aan vetten en suiker in het bloed van de deelnemers.

De onderzoekers besluiten dat mobiele applicaties een vrij beperkt gewichtsverlies opleveren, zonder echt de gezondheid te verbeteren.

Bron

(1) Chew HSJ, Koh WL, Ng JSHY, et al. Sustainability of Weight Loss Through Smartphone Apps: Systematic Review and Meta-analysis on Anthropometric, Metabolic, and Dietary Outcomes. J Med Internet Res. 2022 Sep 21;24(9):e40141.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Gewicht verliezen is meer dan een eenvoudige rekensom met calorieën. Motivatie, discipline, gedrag en verleiding spelen een even grote rol in het resultaat, zeker op lange termijn. Mobiele applicaties kunnen deze aspecten proberen op te nemen in hun algoritmes, maar dat is geen eenvoudige opdracht.

Het gewichtsverlies met een mobiele applicatie is beperkt, en als ‘behandeling’ van overgewicht is het op langere termijn in het algemeen ontgoochelend. Een Belgische studie vergeleek het gewichtsverlies via consultaties met de resultaten van een mobiele app (2).

 • Een groep van 102 volwassenen met overgewicht werd in 4 groepen verdeeld:
  • een groep die voedingsconsultaties kreeg;
  • een groep die een app gebruikte om af te vallen;
  • een groep die consultaties én een app kreeg;
  • een controlegroep zonder hulpmiddel.
 • In vergelijking met de controlegroep leverden alle hulpmiddelen vergelijkbare resultaten op.
  • Dit kan betekenen dat goedkopere mobiele applicaties op korte termijn even goed werken als duurdere persoonlijke voedingsconsultaties.
  • Het gaat hier echter om slechts één studie. We moeten dus voorzichtig zijn met conclusies.

Het is alvast duidelijk dat de behandeling van overgewicht veel complexer is dan een klassiek wiskundig probleem. Er moet meer aandacht komen voor preventie van overgewicht, zeker bij jongeren.

Conclusie

Een mobiele applicatie die je calorieverbruik berekent, kan een beperkt gewichtsverlies opleveren op lange termijn. Vermageren is uiteraard meer dan een rekenoefening, omdat psychologische aspecten en gedrag ook een rol spelen.

Referenties

(2) Hurkmans E, Matthys C, Bogaerts A, et al. Face-to-Face Versus Mobile Versus Blended Weight Loss Program: Randomized Clinical Trial. JMIR Mhealth Uhealth. 2018 Jan 11;6(1):e14.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief