Cebam Verschenen op 14/11/2014

In het nieuws

Supplementen met chroom kunnen helpen om wat kilo's kwijt te geraken. Volgens een analyse van 11 studies zorgt chroom voor een bescheiden maar significante daling van het lichaamsgewicht.

Factcheck

Er is geen bewijs dat supplementen met chroom helpen om kilo's kwijt te raken. Het is bovendien onduidelijk of deze supplementen wel veilig zijn.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Overgewicht is een belangrijk onderwerp en komt veel voor. Middelen om overgewicht tegen te gaan staan daarom vaak in de belangstelling (1). Regelmatig verschijnen berichten over het effect van supplementen. Het mineraal chroom is zo'n supplement. Het werkt mee aan de stofwisseling van vet en suiker in het lichaam. Chroom zou het lichaamsgewicht regelen door de honger te stillen en de drang naar suiker te remmen.

Onderzoekers deden een systematische literatuuranalyse en vonden 20 studies over chroomsupplementen. De resultaten van elf studies konden worden samengenomen. Mensen die chroom kregen, wogen 0,5 kilo minder dan zij die geen chroom kregen. De onderzoekers denken dat de effecten individueel bepaald zijn, want sommige mensen reageren er opmerkelijk goed op.

Bron

(1) Onakpoya I, Posadzki P, Ernst E. Chromium supplementation in overweight and obesity: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Obes Rev. 2013 Jun;14(6):496-507

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het nieuws is gebaseerd op een systematisch overzicht van studies over het effect van chroomsupplementen bij mensen met overgewicht (BMI >25) of obesitas (BMI >30). Ze vonden 20 experimenten, waar de helft van de mensen chroom kreeg en de andere helft een neppil. De experimenten duurden ten minste 8 weken en de dosis chroom per pil varieerde van 137 tot 1000 microgram.

Gebaseerd op 11 studies bleek het lichaamsgewicht gemiddeld 0,5 kilo lager bij diegenen die chroom slikten vergeleken met de placebogroep. Dit verschil is te klein om belangrijk te zijn. Het percentage lichaamsvet was gemiddeld 0,5% lager in de chroom-groep. Ook dit is te klein om belangrijk te zijn. Er was geen verschil in andere uitkomstmaten zoals BMI en buikomvang.

De onderzoekers vonden belangrijke tekortkomingen in de wijze waarop de experimenten waren uitgevoerd. Zo waren er fouten in de de manier van randomiseren, blinderen en het correct analyseren van de resultaten. Daarnaast werden belangrijke verschillen tussen de studies aangetoond. Hierdoor is het wetenschappelijk gezien niet juist om resultaten van studies samen te nemen.

Slechts zeven van de 20 studies vermeldden of mensen bijwerkingen hadden bij het nemen van de chroompillen. Drie studies vonden daadwerkelijk bijwerkingen, de vier andere vonden deze niet. Omdat deze informatie bij 13 studies mist, is er onvoldoende bewijs dat chroompillen veilig zijn.

De systematische review is degelijk uitgevoerd en de onderzoekers besluiten zelf dat het niet duidelijk is of het verschil in lichaamsgewicht belangrijk is. Het besluit van dit overzichtsartikel is ietwat opgeblazen.

De resultaten worden bevestigd door een Cochrane systematisch overzichtsartikel. Deze onderzocht het effect van een bepaald type supplement, het chroom picolinaat (2). Zij stelden ook wel een kleine daling van het lichaamsgewicht vast. Maar toch vonden ze ook dat er te weinig informatie was over hoe de studies werden uitgevoerd en over de bijwerkingen. Zij besloten dat men op basis van deze studies geen betrouwbare uitspraken kan doen over effect of veiligheid van chroom picolinaat bij overgewicht.

Conclusie

Er is geen bewijs dat supplementen met chroom helpen om kilo's kwijt te raken. Het is bovendien onduidelijk of deze supplementen wel veilig zijn.

Referenties

(2) Tian H, Guo X, Wang X, He Z, Sun R, Ge S, Zhang Z. Chromium picolinate supplementation for overweight or obese adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 11. Art. No.: CD010063. DOI: 10.1002/14651858.CD010063.pub2.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief