Cebam Verschenen op 27/06/2016

In het nieuws

Je zou het misschien niet verwachten, maar luisteren naar droevige muziek kan je wel degelijk opbeuren. Dat beweren Britse en Finse wetenschappers in een recente studie.

Factcheck

Of je echt gelukkig wordt van droevige muziek, is niet geweten. Deze studie suggereert dat droevige muziek bij sommige mensen samengaat met positieve emoties, maar bij anderen met negatieve emoties.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van de universiteit van Durham in Groot-Brittannië en die van Jyväskylä in Finland vroegen 2.436 mensen een online vragenlijst in te vullen. Ze bevroegen redenen om droevige muziek te beluisteren. Ook vroegen de onderzoekers om een situatie te beschrijven waar ze droevige muziek hadden beluisterd en uit te leggen hoe ze zich hierbij voelden. Uit deze vragen filterden de onderzoekers ervaringen die mensen hebben met droevige muziek (1).

De onderzoekers vonden 3 soorten droefheid: verdriet, troost en loutering. Troost en loutering werden positieve droefheid genoemd en verdriet negatieve droefheid. Het gros van de deelnemers gaf aan loutering of troost te voelen. Slechts een kleinere minderheid ervaarde verdriet bij de droevige nummers, voornamelijk omdat het genre hen herinnerde aan pijnlijke gebeurtenissen.

Bron

(1) Bron: Tuomas Eerola, Henna-Riikka Peltola. Memorable Experiences with Sad Music—Reasons, Reactions and Mechanisms of Three Types of Experiences. PLOS Published: June 14, 2016.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

In deze studie met drie groepen mensen werden zowel positieve als negatieve emoties gevonden bij het luisteren naar droevige muziek. Bij ongeveer een derde van de mensen was het negatief.

Deze studie had vooral tot doel om de veelheid van ervaringen met droevige muziek te inventariseren en hierover theorieën te ontwikkelen. Omdat er drie groepen mensen waren, konden de onderzoekers verschillen tussen mensen bekijken voor één groep en deze toetsen in de andere groepen. Een voorbeeld hiervan is dat negatieve droefheid vaker voorkomt bij jongeren en vrouwen.

Deze theorieën moeten verder worden getoetst. Dit type studie laat niet toe conclusies te trekken over het effect van droevige muziek.

Conclusie

Of je echt gelukkig wordt van droevige muziek, is niet geweten. Deze studie suggereert dat droevige muziek bij sommige mensen samengaat met positieve emoties, maar bij anderen met negatieve emoties.

Referenties

http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0157444

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief