Cebam Verschenen op 30/06/2017

In het nieuws

Wie lijdt aan milde tot matige depressie, zou gebaat kunnen zijn bij het nemen van magnesiumtabletten. Dat melden onderzoekers van de universiteit van Vermont in Amerika.

Factcheck

Deze studie kan niet aantonen dat magnesiumtabletten een extra steuntje zijn voor mensen die behandeld worden voor milde tot matige depressie. De gunstige invloed kan het gevolg zijn van een placebo-effect. Helaas maakten de onderzoekers geen gebruik van een placebogroep om dit uit te sluiten.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van de Amerikaanse staat Vermont contacteerden 1.340 volwassenen met milde tot matige depressie om deel te nemen aan een onderzoek. Slechts 126 mensen waren bereid dit te doen. Doel van de studie was nagaan of magnesiumsupplementen helpen bij depressie. De helft van de groep nam naast de antidepressieve behandeling die ze volgden iedere dag magnesiumtabletten van 500 mg gedurende zes weken. Nadien werden ze nog zes weken gevolgd zonder magnesiumtabletten. De andere helft volgde het omgekeerde regime: de eerste zes weken zonder magnesium en vervolgens zes weken met. Alle deelnemers werden om de twee weken opgebeld voor een korte telefonische bevraging waarbij een standaard vragenlijst gehanteerd werd die een idee geeft over de ernst van de depressieve symptomen.

De analyse toont dat diegenen die magnesiumtabletten innamen zich gemiddeld beter voelden (gemiddeld 6 punten beter op een schaal van 0 tot 27) in vergelijking met de personen die geen magnesiumtabletten namen (1).

De onderzoekers besluiten dat magnesiumsupplementen mogelijk een snelle manier zijn om het effect van een antidepressieve behandeling te versterken.

Bron

(1) Tarleton EK, Littenberg B, MacLean CD, et al. Role of magnesium supplementation in the treatment of depression: A randomized clinical trial. PLOS One. Published online June 27 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De deelnemers wisten dat ze magnesium kregen en dat het de bedoeling was het effect ervan op depressie te onderzoeken. Het gunstige resultaat kan dus een placebo-effect zijn. Jammer genoeg maakte dit onderzoek geen gebruik van een placebogroep, zodat het onmogelijk is te weten of magnesium daadwerkelijk een effect heeft. Had men aan een aantal deelnemers een placebo gegeven in plaats van magnesium, dan was de studie waardevoller geweest. Dit is een gemiste kans. Een ander nadeel is de grootte van de groep: slechts 126 mensen namen deel. Ook de studieperiode, twee keer zes weken, is kort om een effect op depressie te meten. Een verklaring waarom magnesium zou kunnen werken bij depressie, is er ook niet.

Magnesiumtabletten zijn veilig, tenzij voor mensen met nieraandoeningen. Magnesium zit in (volle) graanproducten, groenten, peulvruchten, noten, cacao en chocolade.

Conclusie

Deze studie kan niet aantonen dat magnesiumtabletten een extra steuntje zijn voor mensen die behandeld worden voor milde tot matige depressie. De gunstige invloed kan het gevolg zijn van een placebo-effect. Helaas maakten de onderzoekers geen gebruik van een placebogroep om dit uit te sluiten.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/06June/Pages/Can-magnesium-help-depression%E2%80%93or-is-it-just-a-placebo.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief