Cebam Verschenen op 05/03/2018

In het nieuws

Wil je via een simpele bloedstaal binnen het kwartier weten of je kanker hebt? Het Leuvense onderzoekscentrum imec werkt aan een chip die dat mogelijk moet maken.

Factcheck

Deze aankondiging van een revolutie op het vlak van kankerdiagnose is zeer voorbarig. Eerst moeten nog miljoenen euro’s gevonden worden om na te gaan of de test wel bruikbaar is in de praktijk.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekster Liesbeth Lagae van het Leuvens Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (imec) werkt aan een revolutionaire computerchip die cellen in het bloed ‘fotografeert’, waarna een computer daar de kwaadaardige cellen ‘uit sorteert’. Volgens Lagae zou de chip binnen drie tot vijf jaar op de markt kunnen komen, als er nog een paar tientallen miljoenen in worden geïnvesteerd (1).

De chip zou op een zeer beperkte groep patiënten zijn uitgetest, waarbij de onderzoekster concludeert: “We weten met zekerheid dat de techniek werkt.” Zelfs aanwezige uitzaaiingen zouden binnen het kwartier kunnen worden opgespoord. Of en waar deze onderzoeksresultaten gepubliceerd zijn, wordt uit de vele mediaberichten echter niet duidelijk. Ook blijft het vaag waarom de chip juist op dit moment in het nieuws komt. De redactie van DokterMedia.nl heeft wel oudere onderzoeken naar de chip gevonden waarin de werkzaamheid van de techniek wordt beschreven. Op dit moment is nog geen onderzoek gepubliceerd naar toepassing in de praktijk.

Bron

(1) https://nieuws.vtm.be/binnenland/chip-kan-kanker-vinden-kwartier

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

In 2014 kreeg professor Liesbeth Lagae (nanobiologie, imec) een beurs van twee miljoen euro van de Europese Onderzoeksraad om haar project/apparaat Scalpel te ontwikkelen. Dat project wil een klein en gebruiksvriendelijk apparaat ontwikkelen dat cellen in het bloed kan sorteren en analyseren. Dat moet medisch personeel helpen bij de opvolging van kankerpatiënten, wat ook hun levenskansen kan verbeteren. Dit apparaatje, dat afgelopen weekend alle media haalde, gebruikt lensloze, chip-gebaseerde camera's en digitale beeldverwerking. Het doel is om het bloed snel door de verwerkingseenheden te laten stromen en tot twee miljoen cellen per seconde te kunnen analyseren, om zo snel vreemde (kanker)cellen op te sporen. Het klinkt spectaculair, maar het moet nog getoetst worden op bruikbaarheid in de praktijk.

Dat er nieuws is over een simpele (bloed)test om kanker op te sporen, is helaas op zich niet nieuw. Al tientallen jaren verschijnen berichten over technieken waarmee kanker snel zou kunnen worden gediagnosticeerd. Zoals recent nog de bloedtest die 8 kankers kan opsporen. Al deze aangekondigde ‘revoluties’ ten spijt bestaat er in de praktijk op dit moment nog steeds geen bruikbare test. 

Voor verdere ontwikkeling van de chip blijken nog tientallen miljoenen euro’s nodig. Bovendien is de chip nog nauwelijks op patiënten getest. 

Conclusie

Deze aankondiging van een revolutie op het vlak van kankerdiagnose is zeer voorbarig. Eerst moeten nog miljoenen euro’s gevonden worden om na te gaan of de test wel bruikbaar is in de praktijk.

Referenties

Bron: DokterMedia.nl

Extra duiding van DokterMedia in volgend filmpje: http://doktermedia.nl/reviews/oncologie/2018/03/04/belgische-chip-spoort-binnen-een-kwartier-kanker-...

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief