Cebam Verschenen op 09/01/2019

In het nieuws

Hoewel we weten dat we bij snijwonden snel het bloed moeten stelpen, hebben we niet altijd pleisters op zak. Maar geen nood: cayennepeper in onze keukenkast zou bloedingen in 10 seconden kunnen stoppen.

Factcheck

Cayennepeper kan geen bloedingen stoppen. Het kruid bevat wel capsaïcine, een stof die een branderig gevoel veroorzaakt, waarna een pijnverlichtend effect kan optreden.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Sinds de oude tijden werd cayennepeper gebruikt door de Indianen in Amerika voor zijn gezondheidsvoordelen en positieve kenmerken. In de 16de eeuw werd dit kruid naar Europa gebracht, op een van Christopher Columbus’ vele reizen. Omdat cayennepeper bloedingen zou stoppen, zou het kruid helpen om kleine snijwonden te beschermen tegen infecties. Capsaïcine, het pikante ingrediënt in de peper, zou de wonde dichtbranden, alsook de bloeddruk doen dalen en zorgen voor een snellere bloedklontering en -stolling. Capsaïcine kan ook pijn helpen verlichten.

Bron

(1) Crofton, Katherine. “How to Stop Serious Bleeding in 10 Seconds!” DavidWolfe.com. Accessed 3 January 2018.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Cayennepeper bevat inderdaad capsaïcine, een scheikundige stof die op de tong een branderig gevoel geeft. De schaal van Scoville wordt gebruikt om de heetheid van spijzen en specerijen te evalueren. Een gerecht wordt door de gemiddelde Vlaming als pittig ervaren rond de 500-1000 Scoville-eenheden. Cayennepeper heeft op deze schaal een waarde van 10.000 tot 100.000, ver onder de wereldtopper, de Carolina Reaper met een waarde van 800.000 tot 3.200.000.

Onderzoek toont aan dat capsaïcine zelf geen warmte produceert, maar een pijnprikkel uitlokt die een branderig gevoel nabootst, waardoor de indruk ontstaat dat capsaïcine een brandwonde veroorzaakt. Capsaïcine zal dus geen wonde dichtschroeien door de temperatuur op de oppervlakte zodanig te verhogen dat het de bloedvaten dichtbrandt. Capsaïcine is wel in staat om pijnprikkels af te remmen, waardoor een pijnverlichtend effect kan optreden, wat uiteraard iets totaal anders is dan bloedingen stelpen.

Het effect van capsaïcine op de bloeddruk is ingewikkeld: sommige studies laten een stijging van de bloeddruk zien, andere een daling, en dit afhankelijk van de wijze van toedienen en de hoeveelheden capsaïcine. De wetenschappelijke literatuur ondersteunt evenmin een rol voor capsaïcine in bloedstolling.

Conclusie

Cayennepeper kan geen bloedingen stoppen. Het kruid bevat wel capsaïcine, een stof die een branderig gevoel veroorzaakt, waarna een pijnverlichtend effect kan optreden.

Referenties
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief