Cebam Verschenen op 13/06/2017

In het nieuws

Een nieuwe één-twee-strategie, eerst antibiotica en vervolgens vitamine C, is efficiënt in het uitroeien van kankercellen. Dat stellen Italiaanse en Britse onderzoekers vast.

Factcheck

In een laboratoriumproef blijkt de combinatie doxycycline (een antibioticum) gevolgd door vitamine C stamcellen van menselijke borstkanker te doden. Interessant, maar dit werd nog niet onderzocht in dierproeven noch getest op mensen. Het is dus niet bekend of dit experiment deuren opent naar een nieuwe strategie in de strijd tegen kanker.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het gaat om een reeks laboratoriumproeven op stamcellen van menselijke borstkanker, uitgevoerd door wetenschappers aan de universiteit van Calabria en enkele Britse universiteiten (1). Stamcellen van kanker kunnen zich nog verder differentiëren in diverse celtypes waaruit een kanker is opgebouwd. Dergelijke stamcellen beschikken over meerdere mechanismen om glucose, de brandstof van de cel, om te zetten in energie. Zo hebben ze extra veel mitochondriën, dit zijn orgaantjes in de cel (organellen) die door middel van zuurstof glucose omzetten in energie. Om goed te functioneren hebben deze mitochondriën proteïnen nodig. Van het antibioticum doxycycline is bekend dat het de productie van deze proteïnen uitschakelt, waardoor de energieproductie stilvalt en de kankercel afsterft. Althans in theorie, want kankercellen hebben net als andere lichaamscellen alternatieve manieren om te overleven. Als de mitochondriën niet meer werken, schakelen deze cellen over op glycolyse, een chemisch proces waarbij glucose door enzymen wordt afgebroken en energie vrijgeeft. Nu is bekend dat vitamine C deze glycolyse kan belemmeren. Dit suggereert dat een behandeling waarbij eerst het antibioticum en vervolgens vitamine C gegeven wordt, kankercellen kan uitschakelen.

Bron

(1) De Francesco EM, Bonuccelli G, Maggiolini M, et al. Vitamin C and Doxycycline: A synthetic lethal combination therapy targeting metabolic flexibility in cancer stem cells (CSCs). Oncotarget. Published online June 9 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze op het eerste gezicht veelbelovende kankerstrategie werd tot nu toe niet getest bij dieren, noch bij mensen. Het is niet omdat iets werkt in een laboratoriumschaaltje, dat het ook bruikbaar is in realiteit. Er kunnen allerlei nevenwerkingen opduiken, de kankercellen vinden misschien nog andere ontsnappingsroutes of de combinatie werkt niet op al verder gedifferentieerde kankercellen. Kortom, het is te vroeg om victorie te kraaien, maar het verdient zeker verder onderzoek, want in theorie kan je de energieproductie van kankercellen inderdaad stilleggen met de combinatie van doxycycline gevolgd door vitamine C.

Conclusie

In een laboratoriumproef blijkt de combinatie doxycycline (een antibioticum) gevolgd door vitamine C stamcellen van menselijke borstkanker te doden. Interessant, maar dit werd nog niet onderzocht in dierproeven noch getest op mensen. Het is dus niet bekend of dit experiment deuren opent naar een nieuwe strategie in de strijd tegen kanker.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/06June/Pages/Antibiotics-and-vitamin-C-could-kill-cancer-cells.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief