Cebam Verschenen op 06/03/2018

In het nieuws

Er wordt al lang gezocht naar de oorzaken van kankers. Een recente studie toont een verhoogd risico op eierstokkanker aan door het doorgeven van bepaalde genen van vader op dochter.

Factcheck

Verschillende factoren kunnen eierstokkanker veroorzaken. Overdracht van een mutatie heeft slechts een klein aandeel (10%) in het ontstaan van deze kanker. Er is verder onderzoek nodig om te bevestigen dat een mutatie doorgegeven van vader op dochter het risico op eierstokkanker kan verhogen. 

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Mutaties zijn foutjes in genen die een verhoogd risico kunnen geven op bepaalde aandoeningen. Het is al langer bekend dat bepaalde mutaties het risico op eierstokkanker kunnen verhogen. Er werden echter nog geen mutaties gevonden die van vader op dochter worden overgeërfd. BBC News kwam met deze nieuwe informatie op de proppen na de publicatie van een grote studie die werd uitgevoerd door onderzoekers van een kankerinstituut in New York (1). In deze studie werd d.m.v. DNA-analyse het risico op eierstokkanker onderzocht bij 3.500 kleindochters met een grootmoeder met deze kanker. Het doel van de studie was het ontdekken van de mutatie die het risico op eierstokkanker verhoogt en van vader op dochter wordt overgedragen.

Bron

(1) Eng KH, Szender JB, Etter JL, et al. Paternal lineage early onset hereditary ovarian cancers: A Familial Ovarian Cancer Registry studyPLOS Genetics. Published online February 15 2018

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

In de gemiddelde populatie bedraagt het risico op eierstokkanker 1%. In deze studie hebben de kleindochters een hoger risico (28%) op eierstokkanker als hun grootmoeder aan vaders kant deze kanker heeft gehad. Dit verhoogd risico is lager (14%) als hun grootmoeder aan moeders kant eierstokkanker heeft gehad.

Het is al langer bekend dat bepaalde genen het risico op kanker kunnen verhogen, en zo zijn er al verschillende mutaties ontdekt. Het gaat hier over een grote studie, maar we moeten voorzichtig omgaan met deze informatie. Er zijn namelijk verschillende risicofactoren voor eierstokkanker, zoals een ongezond eetpatroon, kinderloosheid en bepaalde vroegere behandelingen. Slechts een kleine groep (10%) van alle eierstokkankers ontstaat door overerving. Bovendien gaat het hier om één studie en moeten er verschillende studies worden uitgevoerd om gefundeerde conclusies te trekken. 

Conclusie

Verschillende factoren kunnen eierstokkanker veroorzaken. Overdracht van een mutatie heeft slechts een klein aandeel (10%) in het ontstaan van deze kanker. Er is verder onderzoek nodig om te bevestigen dat een mutatie doorgegeven van vader op dochter het risico op eierstokkanker kan verhogen. 

Referenties

https://www.nhs.uk/news/cancer/paternal-genes-may-influence-ovarian-cancer-risk/

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief