Patrick Mullie Verschenen op 15/02/2023

In het nieuws

De Amerikaanse realityster Kourtney Kardashian heeft Lemme, haar merk van vitaminesupplementen, uitgebreid met gummibeertjes waarvan je vagina zogezegd lekker gaat ruiken. Je bent wat je eet, kondigt ze aan in een Instagramvideo, terwijl ze zelf op zo’n beertje sabbelt. Klopt dat?

Factcheck

Er bestaat geen onderzoek dat aantoont dat vitaminesupplementen de geur van vagina’s aantrekkelijker kunnen maken. Dergelijke studies zijn ook niet eenvoudig op te stellen. Ze zijn bovendien niet nodig: vitaminesupplementen moeten, in tegenstelling tot geneesmiddelen, niet aantonen dat ze een bepaald effect hebben, enkel dat je ze veilig kan gebruiken.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Of vitamines de geur van je vagina kunnen beïnvloeden, kan de wetenschap niet bevestigen. We vonden immers geen studies over dit onderwerp. Dergelijke onderzoeken zijn ook niet eenvoudig op te zetten:

 • Je kan een groep vrouwen vitamines geven, en een tweede groep een nepmiddel. Dat is haalbaar.
 • Maar het is niet eenvoudig voor een panel experten om het mogelijke resultaat na te gaan bij bijvoorbeeld 200 vrouwen …

Geur speelt wel een rol in seksualiteit. Een internationale groep wetenschappers onderzocht welke geuren de seksualiteit bij mannen stimuleert (1):

 • De onderzoekers namen geurstalen van:
  • vijf zwangere vrouwen;
  • vijf vrouwen tijdens de ovulatieperiode.
 • Ze stelden een groep van 18 jonge mannen bloot aan de geuren, terwijl ze hun hersenactiviteit nagingen met een MRI:
  • De geur van zwangere vrouwen activeerde bij de mannen hoofdzakelijk de hersenzones die instaan voor empathie en sociaal gedrag.
  • De geur van vrouwen die menstrueren activeerde de hersenzone voor beloning.

De onderzoekers besluiten dat de geur van zwangere vrouwen zorgzame gevoelens opwekt bij mannen, terwijl de geur van menstruatie mogelijkheden tot seks activeert.

Bron

(1) Habel U, Regenbogen C, Kammann C, et al. Male brain processing of the body odor of ovulating women compared to that of pregnant women. Neuroimage. 2021 Apr 1;229:117733.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De vitaminesupplementen van Kourtney Kardashian lijken meer een commerciële stunt dan een wetenschappelijk feit. En het zou goed kunnen dat ze tevreden is met het bekomen resultaat:

 • Kritische mensen vragen zich misschien af wie dergelijke reclameboodschappen gelooft. Maar neem nu dat 1 vrouw op 1.000 dit verhaal gelooft:
  • In de Verenigde Staten leven grofweg 120 miljoen vrouwen.
  • Dit betekent dat er 120.000 vrouwen de boodschap zouden geloven, en bereid zijn om het product te kopen. Dat is een mooi zakencijfer!
  • De verkopers liggen niet wakker van de scherpe reacties van de 999 vrouwen die het verhaal weglachen.
 • De verkoop van voedingssupplementen is niet te vergelijken met de verkoop van geneesmiddelen.
  • Voor geneesmiddelen moeten grondige wetenschappelijke studies aantonen dat ze veilig én werkzaam zijn.
  • Voedingssupplementen moeten vooral aantonen dat ze veilig zijn. Of ze je gezondheid ten goede komen, moeten ze niet bewijzen.

Met andere woorden, Kourtney Kardashian moet niet aantonen dat haar gummibeertjes enig effect hebben op de geur van een vagina.

Er wordt wel aangenomen dat geuren een rol spelen in de seksualiteit van mannen en vrouwen, maar het fijne weten we daar nog niet van.

Conclusie

Er bestaat geen onderzoek dat aantoont dat vitaminesupplementen de geur van vagina’s aantrekkelijker kunnen maken. Dergelijke studies zijn ook niet eenvoudig op te stellen. Ze zijn bovendien niet nodig: vitaminesupplementen moeten, in tegenstelling tot geneesmiddelen, niet aantonen dat ze een bepaald effect hebben, enkel dat je ze veilig kan gebruiken.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief