Patrick Mullie Verschenen op 24/11/2022

In het nieuws

Om een herfst- of winterdepressie te voorkomen, moet je volgens een energiecoach ’s ochtends bijna een halve liter lauw water drinken met een uitgeperste citroen. Dat zou je darmflora op gang brengen. Na enkele weken zou je lichaam gezuiverd en superfit zijn. Klopt dat?

Factcheck

Een halve liter lauw water met citroensap helpt niet tegen herfstblues. Ook je darmflora herstelt er niet van. Uit een literatuurstudie bleek dat geen enkel voedingsmiddel een herfst- of winterdepressie kan behandelen of verzachten. Ook geen voedingssupplementen, zoals vitamine D. Heb je last van winterblues? Ga dan langs bij je huisarts.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De donkere dagen werken in op het gemoed, en sommige mensen zijn daar gevoeliger voor dan andere. Dit fenomeen noemen we herfst- of winterdepressie, of SAD (Seasonal Affective Disorder). SAD is een bijna jaarlijks terugkerende episode van een bedrukte stemming, die meestal verschijnt in de donkere herfst- en wintermaanden en spontaan verdwijnt in het voorjaar of in de zomer.

Een internationaal team onderzoekers ging na welke voedingsmaatregelen kunnen helpen om seizoensgebonden depressies of SAD te temperen (1). Ze voerden daarvoor een literatuurstudie uit. In totaal vonden ze elf studies:

  • Zes studies waren waarnemend van aard.
    • In deze waarnemende studies onderzochten wetenschappers het eetpatroon van SAD-lijders, vergeleken met een controlegroep.
  • Vijf studies waren interventiestudies.
    • In deze studies voerden de onderzoekers in één deelnemersgroep een voedingsinterventie uit, en vergeleken ze het effect met een controlegroep.

De literatuurstudie leverde volgende resultaten op:

  • Geen enkel voedingsmiddel bleek een gunstig effect te hebben op de bedrukte stemming.
  • Ook vitamine D had geen effect.
  • Uit de waarnemende studies bleek dat vegetarische voeding en alcohol een verband hadden met SAD, net als emotionele eetbuien.

Het onderzoeksteam besluit dat er meer interventiestudies nodig zijn, en dat we met de huidige wetenschappelijke kennis geen voedingsmiddelen kunnen aan- of afraden om herfst- of winterdepressies tegen te gaan.

Bron

(1) Yang Y, Zhang S, Zhang X, et al. The Role of Diet, Eating Behavior, and Nutrition Intervention in Seasonal Affective Disorder: A Systematic Review. Front Psychol. 2020 Aug 4;11:1451.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het advies van de energiecoach, dat een halve liter lauw water met citroensap zou helpen tegen winterdepressies, is niet wetenschappelijk onderbouwd. Er stellen zich namelijk een aantal problemen:

  • Iedereen kan zichzelf energiecoach, gezondheidscoach of personal trainer verklaren. Er zijn geen specifieke diploma’s voor vereist.
  • Sensationele adviezen hebben succes in de media. Een titel als ‘citroensap voorkomt depressie’ klinkt beter dan ‘geen enkel voedingsmiddel helpt tegen depressie’.
  • Wie zulke beweringen doet, in dit geval een energiecoach, moet geen verantwoording afleggen over geraadpleegde bronnen en onderzoeken.

Hoe kunnen we dit aanpakken?

  • De overheid kan de toegang tot ‘energiecoach’ en andere titels en opleidingen reglementeren.
  • De pers kan weer voorrang geven aan kritische berichtgeving, en minder aan sensatie.
  • Een onafhankelijke wetenschappelijke instelling kan de betrokkenen contacteren over de geraadpleegde bronnen en onderzoeken.

Heb je last van SAD? Ga dan langs je (huis)arts.

Conclusie

Een halve liter lauw water met citroensap helpt niet tegen herfstblues. Ook je darmflora herstelt er niet van. Uit een literatuurstudie bleek dat geen enkel voedingsmiddel een herfst- of winterdepressie kan behandelen of verzachten. Ook geen voedingssupplementen, zoals vitamine D. Heb je last van winterblues? Ga dan langs bij je huisarts.

Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief