Cebam Verschenen op 18/01/2017

In het nieuws

Zijn pikante pepers het geheim tot een langer leven? Een studie van de Universiteit van Vermont suggereert dat het mogelijk is.

Factcheck

Deze studie kan helemaal niet aantonen dat rode pepers de overleving verbeteren. Het is onmogelijk om de impact van één voedingsmiddel uit een eetpatroon te lichten, zonder rekening te houden met andere producten uit het dieet of met de leefwijze.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Deze Amerikaanse studie maakte gebruik van de gegevens van een grote nationale voedingsenquête met 81 vragen over eetgewoonten in de voorbije maand bij 16.179 volwassen Amerikanen. Eén vraag ging over rode pepers, namelijk: hebt u in de afgelopen maand rode peper gegeten? De deelnemers werden gemiddeld 18,9 jaar opgevolgd en na die periode waren 4.946 personen overleden: 21,6% van de peper-eters en 33,6% van de groep die in de maand voor de enquête geen rode peper hadden gegeten.

De onderzoekers probeerden rekening te houden met beïnvloedende factoren waaronder leeftijd, geslacht, burgerlijke status, opleidingsniveau, fysiek activiteit en consumptie van vlees en groenten. Ze concludeerden dat hun onderzoek suggereert dat ‘geregeld rode pepers’ eten het risico op vroegtijdig overlijden met 13% vermindert. Ze vonden geen verband tussen rode pepers en specifieke doodsoorzaken.

Bron

(1) Chopan M, Littenberg B. The Association of Hot Red Chili Pepper Consumption and Mortality: A Large Population-Based Cohort Study. PLOS ONE. Published online January 9 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De gegevens over de consumptie van rode pepers van de respondenten is erg onnauwkeurig: of je in de maand waarover ze bevraagd werden één enkele keer of iedere dag rode pepers had gegeten, maakte geen verschil. Er werd dus niet gekeken naar hoeveelheid en frequentie van consumptie van rode pepers. Bovendien zijn er amper gegevens over andere eet- en drinkgewoonten, die uiteraard ook een invloed hebben. Rode pepers bevatten net als andere groenten diverse gezonde bestanddelen, waaronder vezels en antioxidanten. Of capsaïcine, de stof die zorgt voor de hete smaak, hier een rol speelt, is onbekend. Overigens is er geen verklaring hoe rode pepers een grotere impact zouden kunnen hebben op de overleving dan andere groenten.

Deze studie bekijkt slechts één voedingsmiddel uit het eetpatroon van de deelnemers, en dat voedingsmiddel alleen kan nooit oorzaak zijn van een betere overleving. Om langer te leven is het wijzer om een algemeen gezond eetpatroon na te streven, met veel groenten en fruit, matigen van vlees, vet, suiker en alcohol, en voldoende te bewegen.

Conclusie

Deze studie kan helemaal niet aantonen dat rode pepers de overleving verbeteren. Het is onmogelijk om de impact van één voedingsmiddel uit een eetpatroon te lichten, zonder rekening te houden met andere producten uit het dieet of met de leefwijze.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/01January/Pages/Hot-red-chilli-peppers-linked-to-longer-lifespan.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief