Cebam Verschenen op 13/12/2016

In het nieuws

Elke dag een handvol noten eten: volgens recent onderzoek helpt deze eenvoudige truc om het risico op hartziekten, kanker, luchtwegaandoeningen en diabetes stevig te beperken.

Factcheck

Onderzoekers vinden dat dagelijks een handvol noten eten het risico op allerlei ziektes en vroegtijdig overlijden vermindert. Of dat enkel een effect is van noten, is eerder onwaarschijnlijk. Het is best mogelijk dat mensen die geregeld noten eten er gezondere levensgewoonten op nahouden. Overigens zijn noten niet te verwarren met gezouten pindanootjes, die hier niet meetellen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Over noten is al veel onderzoek verricht. Volgens sommige studies zorgen ze voor een langer leven, terwijl andere studies dat niet bevestigen. Noorse wetenschappers doorzochten wetenschappelijke databanken op zoek naar alle goed uitgevoerde studies waarin een verband onderzocht was tussen notenconsumptie enerzijds en hart- en vaatziekten, kanker en algemene doodsoorzaken anderzijds. In totaal vonden ze twintig goed uitgevoerde observationele studies. Ze vonden daarentegen geen placebogecontroleerde studies over notenconsumptie. Dit is niet verwonderlijk, want dan zou je mensen in de placebogroep moeten verbieden om ooit noten te eten, wat niet haalbaar is.

Op de twintig verzamelde observationele studies deden ze een analyse (1). Twaalf studies vonden dat 28 gram noten per dag (grosso modo een handvol) het risico op hart- en vaatziekten met 21% vermindert. Negen studies vonden dat een handvol noten per dag het risico op gelijk welke kanker met 15% vermindert. Noten doen het daarbij beter dan pindanoten (deze laatste zijn ook geen echte noten). Vijftien studies vonden dat regelmatige noteneters iets minder risico lopen op overlijden door ziekten van de luchtwegen en diabetes.

Globaal genomen werd besloten dat noten het risico verminderen op hart- en vaatziekten, kanker en vroegtijdig overlijden door diabetes en luchtwegaandoeningen. Een handvol noten per dag zou volstaan.

Bron

(1) Aune D, Keum N, Giovannucci E, et al. Nut consumption and risk of cardiovascular disease, total cancer, all-cause and cause-specific mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMC Medicine. Published online December 5 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De studie kan niet bewijzen dat het hier gaat om een rechtstreeks effect van dagelijkse notenconsumptie. Het is best mogelijk, en zelfs waarschijnlijk, dat mensen die dagelijks een handvol noten eten er over het algemeen een gezondere levensstijl op na houden: meer bewegen, minder overgewicht, minder alcohol, minder roken, ... Dat onderscheid konden geen van de opgenomen studies maken. Het is onmogelijk te onderzoeken wat het aandeel is van noten eten in de gunstige effecten van een gezonde levensstijl. Noten zijn gezond en bevatten ‘goede’ vetten. Ze zijn overigens niet te verwarren met gezouten pindanootjes die veel minder thuishoren in een gezond dieet.

De aanbeveling van 28 gram (of een handvol) is met een korreltje zout te nemen. In deze studie moesten mensen hun notenconsumptie inschatten, en dat lukt niet op enkele grammen. Te veel noten zouden echter te veel calorieën aanbrengen, wat het gezondheidseffect weer niet ten goede komt.

Conclusie

Onderzoekers vinden dat dagelijks een handvol noten eten het risico op allerlei ziektes en vroegtijdig overlijden vermindert. Of dat enkel een effect is van noten, is eerder onwaarschijnlijk. Het is best mogelijk dat mensen die geregeld noten eten er gezondere levensgewoonten op nahouden. Overigens zijn noten niet te verwarren met gezouten pindanootjes, die hier niet meetellen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/12December/Pages/Handful-of-nuts-cuts-heart-disease-and-cancer-risk.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief