Nina Van Den Broecke Verschenen op 23/08/2018

In het nieuws

Fans van koolhydraatarme diëten zullen het niet graag horen, maar volgens nieuw onderzoek zijn te weinig koolhydraten nefast voor je gezondheid.

Factcheck

Het aloude gezegde ‘té is nooit goed’ lijkt hier van toepassing: alles met mate, ook koolhydraten, biedt de beste garantie op een lang leven. Daarnaast is het minstens even belangrijk om te kiezen voor de juiste koolhydraten: zo weinig mogelijk geraffineerde witte suiker, zoals in koekjes en snoep, maar koolhydraten uit groenten, fruit en volkorenproducten.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers uit de VS hebben gedurende 25 jaar 15.428 volwassenen gevolgd in de ARIC-studie. Een van de doelstellingen van deze studie was het verband nagaan tussen de hoeveelheid koolhydraten die iemand eet en de kans om te sterven. Na 25 jaar waren 6.283 deelnemers overleden. Vooral deelnemers die weinig koolhydraten aten (<30% van de dagelijkse energiebehoefte) hadden meer kans om te overlijden. Op basis van de statistische analyse schatten de onderzoekers dat zij gemiddeld 4 jaar minder lang leefden dan iemand met een gemiddelde koolhydraatinname (50–55% van de dagelijkse energiebehoefte). Maar ook deelnemers die veel koolhydraten aten (>65% van de energie) leefden gemiddeld één jaar minder lang.

In een volgende fase van hun studie werden de gegevens van verschillende grootschalige onderzoeken samen geanalyseerd. In totaal konden ze zo de gegevens van 432.179 mensen bestuderen. Uit deze resultaten bleek eveneens dat diegenen die weinig koolhydraten aten 20% meer kans hadden om te overlijden in vergelijking met deelnemers met een gemiddelde koolhydraatinname. Ook een hoge koolhydraatinname bleek een negatief effect te hebben: de kans om te overlijden steeg met 23% (1). 

Bron

(1) Seidelmann, S. B., Claggett, B., Cheng, S., Henglin, M., Shah, A., Steffen, L. M., ... & Solomon, S. D. (2018). Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis. The Lancet Public Health.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Er zijn twee soorten koolhydraten: enkelvoudige, ook wel suikers genoemd (zitten zowel in fruit als in geraffineerde producten zoals snoep), en meervoudige (zoals in volkorenbrood). Meer details lees je bij Gezond Leven.

De laatste tijd verschijnen er met de regelmaat van de klok studies over het al dan niet positief effect van koolhydraten op onze gezondheid. Wat de ideale hoeveelheid koolhydraten is, is nog steeds niet duidelijk. Deze studie toont aan dat er een grote marge is zonder negatieve gezondheidseffecten. Alles hangt natuurlijk af van de aard van de koolhydraten die je eet (bijv. witte rijst, suikerproducten of volkorenbrood), en wat je daarnaast nog allemaal eet. Mensen die weinig koolhydraten eten, blijken vaker meer dierlijke vetten en eiwit te eten (meer vlees dus), wat minder gezond is. Wie koolhydraten vervangt door plantaardige eiwitten (bijv. kikkererwten) is beter af.

Conclusie

Het aloude gezegde ‘té is nooit goed’ lijkt hier van toepassing: alles met mate, ook koolhydraten, biedt de beste garantie op een lang leven. Daarnaast is het minstens even belangrijk om te kiezen voor de juiste koolhydraten: zo weinig mogelijk geraffineerde witte suiker, zoals in koekjes en snoep, maar koolhydraten uit groenten, fruit en volkorenproducten.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief