Cebam Verschenen op 14/03/2017

In het nieuws

De nieuwe president van de Verenigde Staten gebruikt een medicijn tegen kaalheid: Finasteride. Dat pilletje is niet zonder risico: het vervijfvoudigt het risico op erectiestoornissen.

Factcheck

Deze studie bevestigt wat in de bijsluiter staat: finasteride, gebruikt tegen haaruitval, kan gepaard gaan met erectieproblemen als vervelende nevenwerking. Stoppen met de behandeling volstaat meestal om de erecties opnieuw te verbeteren.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De huisarts van Trump heeft schijnbaar uit de biecht geklapt, want zowat alle Amerikaanse kranten berichtten dezer dagen dat de president finasteride slikt tegen haaruitval. Goed nieuws voor onderzoekers uit Chicago: hun studie stond meteen in de belangstelling. Aan de hand van de elektronische medische dossiers van 691.268 mannen uit Chicago hadden ze uitgezocht hoeveel van hen 5alfa-reductaseremmers namen (1). Dit zijn geneesmiddelen die in lage dosis (< 1,25 mg) worden voorgeschreven tegen haaruitval en in hogere dosis (5 mg) voor goedaardige prostaatvergroting. Er zijn twee geneesmiddelen in deze groep, namelijk finasteride en dutasteride. Ze blokkeren het mannelijk hormoon testosteron, waardoor enerzijds een vergrote prostaat wat krimpt en in lagere dosis haaruitval vermindert bij kalende mannen. Finasteride is het meest gebruikte. Van deze middelen is geweten dat ze kunnen leiden tot libidoverlies en erectieproblemen, dat staat in de bijsluiter (2). De onderzoekers onderzochten in hoeveel dossiers erectieproblemen gemeld waren. Van de 17.475 mannen die een 5alfa-reductaseremmer innamen, meldden 1 op 17 erectieproblemen, wat beduidend meer is dan mannen deze middelen niet innamen. Hoe langer de middelen werden ingenomen, hoe groter de kans op erectiestoornissen. Gewoonlijk verdwijnen deze problemen meteen na stopzetten van de therapie, maar bij 1,4% waren de erectiestoornissen 3 maanden na stopzetten nog steeds aanwezig. Jonge mannen die een lage dosis finasteride slikten tegen haaruitval hadden in één geval op 31 erectieproblemen. Bij 0,8% bleven de erectieproblemen bestaan na stopzetten van de behandeling, vooral wanneer ze meer dan 205 dagen finasteride geslikt hadden.

Bron

(1)Kiguradze T, Temps WH, Yarnold PR, et al. Persistent erectile dysfunction in men exposed to the 5a-reductase inhibitors, finasteride, or dutasteride (PDF 2.03 MB). PeerJ. Published online March 9 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De studie vertelt niets nieuws: finasteride en aanverwanten kunnen leiden tot erectiestoornissen, ook bij jonge mannen en ook bij lage dosering gebruikt bij haaruitval. Libidoverlies en erectieproblemen verdwijnen doorgaans wanneer de behandeling wordt stopgezet, maar in zeldzame gevallen blijven ze (langer) aanhouden.

Conclusie

Deze studie bevestigt wat in de bijsluiter staat: finasteride, gebruikt tegen haaruitval, kan gepaard gaan met erectieproblemen als vervelende nevenwerking. Stoppen met de behandeling volstaat meestal om de erecties opnieuw te verbeteren.

Referenties

(2)bijsluiter finasteride.pdf

http://www.nhs.uk/news/2017/03March/Pages/Hair-loss-drugs-linked-with-erectile-dysfunction.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief