Cebam Verschenen op 17/06/2016

In het nieuws

In een BBC documentaire ging men op zoek naar manieren om het verouderingsproces te vertragen. Het blijkt dat dansen daarbij kan helpen, dat stress gevaarlijk is, dat positief denken je 7 jaar jonger maakt en dat veganisten gemiddeld 10 jaar langer leven.

Factcheck

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat je langer leeft door het volgen van een vegetarisch of veganistisch dieet. Over het effect van veganisme op de levensduur vonden we geen betrouwbare studies.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het gunstig effect van veganisme wordt in de uitzending benadrukt door een zekere professor Larry Beeson. Hij is epidemioloog en bestudeert al meer dan 50 jaar het effect van voeding bij Zevende Dags Adventisten, een Christelijk kerkgenootschap dat zich onder andere aan strikte ‘spijswetten’ houdt (geen alcohol, geen tabak, amper vlees en vis). Verder in de uitzending stelt men dat je geen echte veganist hoeft te worden om extra jaren te winnen; wat minder vlees eten zou ook al helpen.

Van Dale schrijft dat een vegetariër iemand is die ‘geen producten eet die middels het slachten van dieren zijn verkregen’. Een veganist is een ‘vegetariër die zich ook onthoudt van zuivelproducten en honing’. We gaan op zoek naar wetenschappelijke publicaties over deze voedingsgewoontes. Over de impact van veganisme op de levensduur vinden we geen betrouwbare studies. Over vegetarische voeding zijn er wel. We vinden zelfs een sytematisch literatuuroverzicht waarin de impact van vegetarische voeding bij Zevende Dags Adventisten vergeleken wordt met die bij andere vegetariërs (1). Uit deze overzichtsstudie blijkt dat de vegetarische voeding geen effect heeft op de levensduur. In de groep van de Adventisten is er mogelijk wel een bescheiden gunstig effect op het voorkomen van hartinfarcten.

Bron

(1) Kwok et al. Vegetarian diet, Seventh Day Adventists and risk of cardiovascular mortality: a systematic review and meta-analysis.Int J Cardiol. 2014 Oct 20;176(3):680-6.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het feit dat Adventisten gemiddeld minder hartinfarcten krijgen dan andere mensen kan aan veel andere zaken dan aan hun voedingsgewoontes te danken zijn. Ze onthouden zich ook van tabak en alcohol, zijn slanker en hebben meer lichaamsbeweging. Allemaal factoren die eveneens geassocieerd worden met een verminderd risico op een hartinfarct.

Conclusie

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat je langer leeft door het volgen van een vegetarisch of veganistisch dieet. Over het effect van veganisme op de levensduur vonden we geen betrouwbare studies.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief