Cebam Verschenen op 22/03/2017

In het nieuws

Jonge mannen met overgewicht lopen meer kans op ernstige leverziekten en leverkanker op volwassen leeftijd, zeggen Zweedse onderzoekers, voor de groep met obesitas verdubbelt het risico zelfs.

Factcheck

Zweedse onderzoekers vinden een verband tussen overgewicht en obesitas op jonge leeftijd en ernstige leveraandoeningen op latere leeftijd. De hele studie is gebaseerd op slechts één bepaling van de body mass index (BMI) op jonge leeftijd.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Zweedse onderzoekers vergeleken gegevens van meer dan 1 miljoen Zweedse jongens van 17 tot 19 jaar die tussen 1969 en 1996 in het leger dienden, met medische databanken van dezelfde groep na gemiddeld 28,5 jaar (1). Meer bepaald zochten ze naar verbanden tussen lichaamsgewicht bij aanvang van de studie en leverziekten, waaronder leverkanker, meer dan 20 jaar later. In totaal vonden ze 5.281 ernstige leverziekten en 251 gevallen van leverkanker bij de voormalige rekruten. Mannen die in hun adolescentie een body mass index (BMI) hadden die groter was dan 22,5 hadden vaker ernstige leverziekten op latere leeftijd. Hoe meer overgewicht, hoe groter dit risico. Overgewicht (BMI tussen 25 en 30) verhoogde het risico met 49%, obesitas (BMI minstens 30) met 217% (meer dan een verdubbeling). Eigenaardig genoeg stelden de onderzoekers ook een lichte risicostijging vast bij mannen met een normaal gewicht (tussen 22,5 en 24,9). Leverkanker kwam ook vaker voor bij mannen met overgewicht (57% meer risico) en met obesitas (359% meer risico: meer dan een verdriedubbeling). De onderzoekers besluiten dat overgewicht en vooral obesitas bij mannelijke adolescenten het risico op ernstige leveraandoeningen en leverkanker in het latere leven verhoogt. Hoe meer overgewicht, hoe groter dit risico.

Bron

(1)Hagström H, Tynelius P, Rasmussen F. High BMI in late adolescence predicts future severe liver disease and hepatocellular carcinoma: a national, population-based cohort study in 1.2 million men. Gut. Published online March 20 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat over gegevens van een zeer grote groep jonge mannen, maar dat neemt niet weg dat het onmogelijk is uit te maken of het overgewicht een rechtstreekse impact heeft op de lever. Zeer veel andere factoren spelen ook een rol, waaronder alcoholconsumptie, roken en ongezonde eetgewoonten. De studie staat of valt met slechts één bepaling van de BMI, namelijk in het leger op 17 – 19 jaar. De kans bestaat dat de BMI in de loop der jaren veranderde.

Of dezelfde vaststellingen ook gelden voor vrouwen is niet bekend, want in dit onderzoek waren geen vrouwen betrokken.

Conclusie

Zweedse onderzoekers vinden een verband tussen overgewicht en obesitas op jonge leeftijd en ernstige leveraandoeningen op latere leeftijd. De hele studie is gebaseerd op slechts één bepaling van de body mass index (BMI) op jonge leeftijd.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/03March/Pages/Overweight-young-men-more-likely-to-get-severe-liver-disease.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief