Cebam Verschenen op 20/09/2017

In het nieuws

Het kankerrisico met tatoeages is klein, maar niet verwaarloosbaar. Dat suggereert een nieuwe Duitse studie.

Factcheck

Het lijkt erop dat metaalpartikels uit de inkt gebruikt bij tatoeages onder de huid in het lymfesysteem en de lymfeknopen terechtkomen. Het lymfesysteem speelt een rol in ons afweersysteem. Wat de gevolgen zijn voor de gezondheid is vandaag niet bekend. Het werd niet onderzocht dat tattoos het risico op kanker verhogen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Tattoos zijn de laatste jaren bijzonder populair, hoewel er niet veel bekend is over de langetermijneffecten van de gebruikte inkt op de gezondheid. De meeste veiligheidsmaatregelen focussen op goede hygiëne bij het aanbrengen van een tattoo, om infecties zoals hepatitis C te vermijden, terwijl de gebruikte inkt ook vragen doet rijzen. Probleem is dat er weinig onderzoek bestaat over tattoo-inkt en gezondheid, simpelweg omdat het geen prioriteit is. Wie een tattoo wil, neemt er de risico’s bij. Dierexperimenten om de veiligheid van de inkt te evalueren, worden doorgaans als onethisch beschouwd en vinden dus niet plaats.

Duitse onderzoekers namen stalen van huid en lymfeweefsel na autopsie van 6 personen: 4 met tattoos en 2 zonder. Ze stelden vast dat de lymfeknopen van getatoeëerde personen partikels van zware metalen bevatten, vooral titanium (waarschijnlijk afkomstig van wit pigment). Dat betekent dat de inkt zich verplaatst onder de huid, in de lymfebanen terechtkomt en zich opstapelt in lymfeknopen. Door aanwezigheid van deze metaalsporen treden ook veranderingen op in de omliggende weefsels, die kunnen wijzen op ontstekingsverschijnselen. De Duitse wetenschappers zijn er alvast niet gerust in en vrezen dat zware metalen op termijn het kankerrisico verhogen.

Bron

(1) Schreiver I, Hesse B, Seim C, et al. Synchrotron-based ν-XRF mapping and μ-FTIR microscopy enable to look into the fate and effects of tattoo pigments in human skin.Scientific Reports. Published online September 12 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De studie is gevoerd op een zeer klein aantal menselijke weefselstalen. In de weefsels afkomstig van getatoeëerde personen vond men sporen van aluminium, chroom, ijzer, nikkel, koper en vooral titanium. De onderzoekers hadden echter geen informatie over de doodsoorzaak van de weefseldonoren. Het is dus niet bekend of de mensen met tattoos aan kanker overleden. De studie toont ook nergens aan dat tattoo-inkt kanker veroorzaakt, dit is enkel een veronderstelling. Toch is dit niet uit te sluiten. Vandaag bestaat er amper onderzoek naar de impact van inktpartikels, afkomstig van tattoos, op de gezondheid op lange termijn. Enkel van titanium is bekend dat het genezingsprocessen kan vertragen en ontsteking kan bevorderen. Aan mensen die een tatoeage laten plaatsen wordt aanbevolen zich goed te informeren over de samenstelling van de gebruikte inkt. Zware metalen zijn voor alle zekerheid te mijden.

Conclusie

Het lijkt erop dat metaalpartikels uit de inkt gebruikt bij tatoeages onder de huid in het lymfesysteem en de lymfeknopen terechtkomen. Het lymfesysteem speelt een rol in ons afweersysteem. Wat de gevolgen zijn voor de gezondheid is vandaag niet bekend. Het werd niet onderzocht dat tattoos het risico op kanker verhogen.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/lifestyle-and-exercise/tattoo-ink-particles-can-spread-lymph-nodes/

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief