Cebam Verschenen op 19/07/2016

In het nieuws

Zonnig weer, je favoriete liedje op de radio horen, een knuffel van je BFF krijgen of een promotie krijgen zijn dingen die je gelukkig kunnen maken. En volgens een nieuw onderzoek kan groente en fruit ook toegevoegd worden aan dat lijstje.

Factcheck

Het eten van veel groenten en fruit hangt samen met grotere gevoelens van geluk en tevredenheid. Of men gelukkig wordt door het eten van groenten en fruit kan deze studie niet bewijzen. Het is ook mogelijk dat gelukkige mensen meer groenten en fruit eten.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wetenschappers van de Warwick University en van de Universiteit Van Queensland in Australië bevroegen meer dan 12.000 proefpersonen jaarlijks over hun eetpatroon, gezondheid en leefomstandigheden. Het ging om een longitudinaal cohortonderzoek: in zo’n studie worden de deelnemers over een langere periode gevolgd, in dit geval meerdere jaren. In deze periode is driemaal nagegaan hoeveel groenten en fruit mensen aten en ook driemaal geïnformeerd hoe tevreden en gelukkig men zich voelde. Uit de analyse blijkt dat het eten van fruit en groente je duidelijk gelukkig maakt (1). Zo zou je tevredenheidsgevoel toenemen per extra portie, en dat tot acht porties per dag. Wie eerst bijna geen fruit of groente opsmikkelt en dan overschakelt naar een regime van acht stuks per dag, ervaart na twee jaar een geluksgevoel dat zelfs vergelijkbaar is met het vinden van een baan na lange tijd werkloos te zijn.

Bron

(1)Mujcic R en Oswald AJ. Evolution of well-being and happiness after increases in consumption of fruit and vegetables. Am J Public Health 2016; 106:1504–1510. doi:10.2105/AJPH.2016.303260

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Met de meer dan 12.000 deelnemers is het een grootschalig onderzoek te noemen. De studie is goed uitgevoerd. In de analyses is gecorrigeerd voor factoren die het geluksgevoel kunnen beïnvloeden, zoals opleiding, gezinssituatie, inkomen, eet- en drinkpatroon. Dit maakt de resultaten meer betrouwbaar. Bovendien waren de resultaten voor de twee maten – gevoel van tevredenheid en gevoel van geluk- gelijkluidend en was er sprake van een dosis-response relatie: hoe meer groenten en fruit men at hoe groter de toename van tevredenheid en geluk. Een belangrijke opmerking bij cohortstudies is dat het niet mogelijk is om te bewijzen dat het eten van groenten en fruit de oorzaak is van het gelukkig zijn. Mensen die veel groenten en fruit eten zijn gemiddeld gelukkiger dan diegenen die dat niet doen maar welke factor het kip en het ei is kan niet worden aangetoond. Het is evenzeer mogelijk dat mensen die zich gelukkiger voelen meer groenten en fruit eten.

Het contrast waarover het effect gaat is wel zeer groot. Om een toename van geluksgevoel te hebben vergelijkbaar met het vinden van een baan zou men in plaats van 1 portie groeten en fruit maar liefst 8 porties per dag moeten eten. Dit is een enorme verandering van het eetpatroon. Eet je minder extra groente en fruit dan zal ook het effect op het geluksgevoel minder groot zijn. Hoeveel dit dan is, is niet echt duidelijk.

Conclusie

Het eten van veel groenten en fruit hangt samen met grotere gevoelens van geluk en tevredenheid. Of men gelukkig wordt door het eten van groenten en fruit kan deze studie niet bewijzen. Het is ook mogelijk dat gelukkige mensen meer groenten en fruit eten.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief