Cebam Verschenen op 08/03/2017

In het nieuws

Vrouwen die de overgang reeds achter de rug hebben, zouden de kans op hormoonongevoelige (ER-negatieve) borstkanker flink kunnen verkleinen door het mediterraan dieet te volgen.

Factcheck

Deze studie vindt een verband tussen mediterrane voeding en een verminderd risico op hormoonongevoelige borstkanker bij vrouwen na de menopauze. Deze vrouwen waren over het algemeen ook fysiek actiever en ze hadden vaker kinderen, factoren die ook een gunstige invloed hebben op het borstkankerrisico. De impact van voedingsgewoonten alleen is moeilijk te isoleren.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van de universiteit van Maastricht analyseerden gegevens van meer dan 60.000 vrouwen tussen 55 en 69 jaar over een periode van 20 jaar (1). Doel was het verband te onderzoeken tussen het mediterraan dieet (veel fruit en groenten, volkorenproducten, vis, olijfolie,…) en borstkanker. Bij aanvang van de studie, in 1986, vulden de dames een zeer uitgebreide vragenlijst in (150 items) over hun eetgewoonten in het voorbije jaar. Dit werd vergeleken met hun eetgedrag in de daaropvolgende week. Daarnaast werden ze bevraagd over hun sportieve activiteiten, roken, alcoholconsumptie en gewicht. Vrouwen waarvan de eetgewoonten het meest aanleunden bij het mediterraan dieet waren over het algemeen hoger opgeleid, sportiever en hadden vaker een hormonaal anticonceptiemiddel genomen. Diegenen die het minst aanleunden bij mediterrane voeding rookten vaker, hadden minder vaak kinderen en hadden vaker borstkanker in de familie. In de daaropvolgende 20 jaar ontwikkelden 3354 vrouwen borstkanker. De onderzoekers vonden geen verband tussen borstkanker en mediterrane voeding. Maar als ze enkel de hormoonongevoelige, in regel agressievere borstkankers beschouwden, dan vonden ze wel een sterk verband met mediterrane voeding. Vrouwen met mediterrane eetgewoonten liepen 40% minder risico om een hormoonongevoelige borstkanker te ontwikkelen.

Bron

(1)Van den Brandt PA, Schulpen M. Mediterranean diet adherence and risk of postmenopausal breast cancer: results of a cohort study and meta-analysis. International Journal of Cancer. Published online March 5 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Zeventig procent van alle borstkankers zijn hormoongevoelig of ER-positief (E staat voor Estrogeen, R voor Receptor). Deze kankers reageren goed op een hormonale behandeling, die men niet kan geven aan vrouwen met een hormoonongevoelige of ER-negatieve kanker. Dit onderzoek vindt wel een verband tussen ER-negatieve kankers en mediterrane voeding, maar het is niet duidelijk of dit een oorzakelijk verband is. Vrouwen met mediterrane eetgewoonten blijken ook meer te bewegen en hadden vaker kinderen, ook gunstige factoren die het borstkankerrisico verminderen. Het is bijzonder moeilijk om de rol van mediterrane voeding hieruit te lichten. Bovendien is de voedselconsumptie gebaseerd op vragenlijsten wat niet alleen subjectief is, maar ook veranderlijk. Het mediterraan dieet bevat ook een matige hoeveelheid alcohol, maar dit werd in deze studie uitgesloten. Het is niet uitgesloten dat de vrouwen in de loop van de studie anders gingen eten bijvoorbeeld. Ook hun beweegpatroon kan veranderd zijn.

Alle praktische informatie over het mediterraan dieet vindt u bij Vigez.

Conclusie

Deze studie vindt een verband tussen mediterrane voeding en een verminderd risico op hormoonongevoelige borstkanker bij vrouwen na de menopauze. Deze vrouwen waren over het algemeen ook fysiek actiever en ze hadden vaker kinderen, factoren die ook een gunstige invloed hebben op het borstkankerrisico. De impact van voedingsgewoonten alleen is moeilijk te isoleren.

Referenties

http://www.vigez.be/themas/voeding-en-beweging/dieten-en-alternatieve-voedingswijzen/betrouwbare-dieten/het-mediterraan-dieet

http://www.nhs.uk/news/2017/03March/Pages/Mediterranean-diet-linked-to-lower-risk-of-one-type-of-postmenopausal-breast-cancer.aspx


Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief