Cebam Verschenen op 29/05/2017

In het nieuws

Fitnesshorloges zijn slecht in het meten van verbrande calorieën. Ze kunnen echter wel accuraat de hartslag inschatten. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Stanford University in Californië.

Factcheck

Onderzoekers testten 7 sporthorloges, waaronder Fitbit en Apple Watch. De geteste sporthorloges scoren vrij goed in het weergeven van de hartslag, maar slaan de bal ver mis in het weergeven van het aantal verbruikte calorieën. De afwijking loopt op tot bijna 100%.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers testten 7 veel gebruikte sporthorloges bij 60 volwassen mannen en vrouwen terwijl ze zitten, wandelen, fietsen en lopen (1). Ze vergeleken hartslag en aantal verbrande calorieën zoals aangegeven op het sporthorloge met tests in een labo. De hartslag werd gecontroleerd door middel van een elektrocardiogram en het aantal verbrande calorieën met de standaardtest in het labo: een indirecte evaluatie via de gemeten zuurstofconcentratie in de in- en uitgeademde lucht tijdens een maximale inspanningsproef op een fiets. De zeven sporthorloges die werden getest waren: Apple Watch, Basis Peak, Fitbit, Microsoft Band, Mio Alpha, PulseOn en Samsung Gear. De onderzoekers stelden vast dat alle sporthorloges de hartslag vrij accuraat weergaven (foutmarge rond 5%), terwijl de weergeven verbrande calorieën bij alle toestellen vrij onnauwkeurig was. De Fitbit scoorde hier best, terwijl het aantal verbrande calorieën toch nog 27% afweek van het aantal calorieën gemeten in labo-omstandigheden. PulseOn had de hoogste foutmarge: 92,6%. De onderzoekers besluiten dat sporthorloges vrij betrouwbaar zijn wat hartslagmetingen betreft, maar dat het aantal verbrande calorieën sterk afwijkt van de werkelijkheid.

Bron

(1)Shcherbina A, Mattsson CM, Waggott D, et al. Accuracy in Wrist-Worn, Sensor-Based Measurements of Heart Rate and Energy Expenditure in a Diverse Cohort. Journal of Personalised Medicine. Published online May 24 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een kleine studie met slechts 60 deelnemers en slechts 7 sporthorloges. Toch geven ze al een aanwijzing: op de hartslagmeting kan je min of meer rekenen, maar het aantal verbrande calorieën strookt nauwelijks met de werkelijkheid.

Veel mensen gebruiken sporthorloges in een poging om een gezondere levensstijl te ontwikkelen en daar is niks op tegen. Maar wie wil vermageren moet het aantal verbruikte calorieën niet tellen op deze gadgets: deze cijfers zijn onbetrouwbaar.

Conclusie

Onderzoekers testten 7 sporthorloges, waaronder Fitbit en Apple Watch. De geteste sporthorloges scoren vrij goed in het weergeven van de hartslag, maar slaan de bal ver mis in het weergeven van het aantal verbruikte calorieën. De afwijking loopt op tot bijna 100%.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/05May/Pages/Fitness-trackers-calorie-measurements-are-prone-to-error.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief