Patrick Mullie Verschenen op 15/09/2022

In het nieuws

Verschillende media schrijven dat ongeveer 2,5% van de mannen een zeer kleine penis of micropenis heeft. Het kleine formaat veroorzaakt naast stress soms moeilijkheden tijdens het vrijen. Ook de vraag naar penisverlengingen zou toenemen.

Factcheck

Penissen bestaan in alle vormen en maten, de ene wat groter dan de andere. Regelmatig hebben mannen de indruk dat hun lid te klein is, maar dit heeft meer te maken met een gebrek aan correcte informatie over de mogelijke lengte van penissen. Een micropenis is zeer uitzonderlijk. De verschillende technieken om een penis te verlengen hebben niet echt het gewenste resultaat.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De lengte van de penis wordt gemeten vanaf het schaambeen tot aan het topje van de eikel, waarbij de penis in slappe toestand wordt uitgerekt. De gemiddelde lengte van een penis bedraagt 14,3 cm, maar dit kan variëren van 11 tot 21 cm. De uitgerekte lengte komt overeen met de lengte in erectie. Bij een volwassen man spreken we van een kleine penis als deze lengte minder dan 3,8 cm bedraagt. Een penis van 3,8 cm of korter komt bij slechts minder dan 1% van de gevallen voor, zo blijkt uit onderzoek gebaseerd op metingen van 15.521 penissen (1).

Voor micropenissen worden diverse ‘oplossingen’ aangeboden. Amerikaanse onderzoekers voerden een literatuurstudie uit over diverse methodes voor penisverlengingen, waarbij ze de resultaten van verschillende studies overliepen (2):

  • Er bestaat een techniek waarbij je gedurende enkele maanden een apparaat moet dragen dat je penis uitrekt. Maar het resultaat blijkt beperkt.
  • Een tweede techniek bestaat uit injecties met vulmiddelen of met eigen vetweefsel in de penis, met wisselende resultaten.
  • Een derde mogelijkheid zijn de chirurgische ingrepen waarbij:
    • ligamenten worden doorgesneden, waardoor je penis langer lijkt;
    • prothesen worden ingebracht.

Geen enkel resultaat is helemaal bevredigend, en nevenwerkingen of ongewenste effecten zijn niet uitgesloten. Er is veel meer onderzoek nodig naar de effecten van penisverlengingen op lange termijn.

Bron

(1) Veale D, Miles S, Bramley S, et al. Am I normal? A systematic review and construction of nomograms for flaccid and erect penis length and circumference in up to 15,521 men. BJU Int. 2015 Jun;115(6):978-86.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Onderzoek toont aan dat de meeste mannen denken dat ze een kleine penis hebben, maar eigenlijk in de normale zone zitten (3). Het probleem is dat ze hun penis vergelijken met wat ze bijvoorbeeld zien op pornosites. Veel studies geven ook een overschatting van penislengtes. Dit laatste komt doordat in veel studies de deelnemer zelf de metingen doet, en de neiging heeft om naar boven af te ronden …

Ook met een micropenis is een bevredigende seksuele relatie mogelijk, net als het behouden van de vruchtbaarheid (3).

Conclusie

Penissen bestaan in alle vormen en maten, de ene wat groter dan de andere. Regelmatig hebben mannen de indruk dat hun lid te klein is, maar dit heeft meer te maken met een gebrek aan correcte informatie over de mogelijke lengte van penissen. Een micropenis is zeer uitzonderlijk. De verschillende technieken om een penis te verlengen hebben niet echt het gewenste resultaat.

Referenties
  • (2) Hehemann MC, Towe M, Huynh LM, et al. Penile Girth Enlargement Strategies: What's the Evidence? Sex Med Rev. 2019 Jul;7(3):535-547.
  • (3) King BM. Average-Size Erect Penis: Fiction, Fact, and the Need for Counseling. J Sex Marital Ther. 2021;47(1):80-89.
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief