Cebam Verschenen op 07/02/2017

In het nieuws

Net als veel andere burgers kampen veel leerkrachten met griep. Het bestaand tekort aan onderwijzend personeel in de Antwerpse basisscholen werd hierdoor recent nijpend. Het probleem zou grotendeels opgelost zijn als meer leraren gevaccineerd worden, klonk het.

Factcheck

Het effect van een griepvaccinatie bij gezonde mensen beneden de 65 jaar is bescheiden. Het risico dat je griep krijgt is klein, en dat kleine risico wordt ongeveer met de helft verminderd met een vaccin.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In de basisscholen van het stedelijk onderwijs in Antwerpen zijn 50 van de 2.500 leraren afwezig wegens griep. Scholen kunnen zelf beslissen of ze hun leraren laten inenten, maar dat gebeurt te weinig omdat de vaccins redelijk wat kosten. Volgens experten dringt een algemene vaccinatiecampagne zich op.

We zochten naar wetenschappelijke studies over het effect van een griepvaccinatie. In een Cochrane review van 2014 vinden we de meest betrouwbare informatie (1). De auteurs gebruikten cijfers uit 90 studies met betrekking op meer dan 8 miljoen gezonde individuen tussen 16 en 65 jaar. Van de personen die niet gevaccineerd werden ontwikkelde 15,6% griep (of een griepachtige aandoening), terwijl dit 9,9% was bij de personen die gevaccineerd werden. Wanneer men enkel keek naar het voorkomen van echte griep (influenza bevestigd door laboratoriumonderzoek), dan waren deze cijfers 2,4 en 1,1% respectievelijk. Dit betekent dat je ongeveer 75 mensen moet vaccineren om 1 geval van griep te voorkomen.

Bron

(1) Demicheli V et al. Vaccines for preventing influenza in healthy adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014, Issue 3. Art. No.: CD001269.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Onder de Antwerpse leerkrachten waren er volgens de lokale media 50 op 2.500 ziek (2%). Al dan niet toevallig komt dit ongeveer overeen met het cijfer dat gevonden werd in de Cochrane studie (2,4%). Mochten ze allen gevaccineerd geweest zijn, dan zou men op basis van bovenstaande cijfers verwachten dat er ongeveer 25 leerkrachten griep zouden gekregen hebben.

Conclusie

Het effect van een griepvaccinatie bij gezonde mensen beneden de 65 jaar is bescheiden. Het risico dat je griep krijgt is klein, en dat kleine risico wordt ongeveer met de helft verminderd met een vaccin.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief