Cebam Verschenen op 23/02/2015

In het nieuws

Onderzoek toont aan dat 60 procent van de Belgen met overgewicht of obesitas - dat zijn er meer dan 1 miljoen - lijdt aan diabetes of pre-diabetes. De krant voegt er op de voorpagina in grote letters aan toe dat deze mensen "zich zorgen moeten maken".

Factcheck

Wie een gezonde levensstijl in acht neemt, heeft meer kans op een lang en gelukkig leven. Toch moeten elf miljoen Belgen zich zorgen maken, want ooit zullen zij sterven.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De cijfers komen uit een onderzoek aan de Antwerpse universiteit (1) waarbij 1.241 mensen met overgewicht of obesitas werden getest. 12 procent bleek aan diabetes te lijden, terwijl 47 procent in een voorstadium zat. Daarbij praten we over 10 tot 15 procent van de totale bevolking, dit is 1 à 1,5 miljoen Belgen.

Bron

(1) http://www.uza.be/ouderdomsdiabetes-treft-steeds-meer-jongeren

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Niemand twijfelt aan het feit dat mensen met overgewicht een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van diabetes. En wie diabetes heeft, heeft meer kans op een hartinfarct. Een online tool laat je toe je risico te berekenen op het krijgen van diabetes (http://canadiantaskforce.ca/ctfphc-guidelines/2012-type-2-diabetes/clinician-findrisc). In essentie komt het erop neer dat hoe ouder je bent, hoe zwaarlijviger, en hoe minder lichaamsbeweging je in acht neemt, hoe meer kans je hebt op diabetes. Maar is de juiste vraag wel of we al dan niet diabetes zullen krijgen? Is het niet relevanter om ons af te vragen of we een verhoogd risico lopen op een hartinfarct of een vroegtijdig overlijden?

Uit een recente Zweedse studie bleek dat mensen die gezond eten, niet roken, regelmatig bewegen en niet te zwaar zijn, 80 procent minder kans hebben op een hartinfarct (2). We weten dus wat ons te doen staat, en we hoeven niet met z'n allen testen te laten uitvoeren om te zien of we diabetes zullen krijgen. Ook zij die geen diabetes hebben kunnen trouwens een hartinfarct krijgen. Ook voor hen zijn de aanbevelingen voor een gezonde levensstijl dus toepasbaar.

De boodschap dat "meer dan een miljoen mensen zich zorgen moeten maken", die in grote letters prijkt op de voorpagina van een krant, is een schoolvoorbeeld van wat men 'anxiety mongering' of 'angstaanjagerij' noemt. In het dagelijks leven zien we deze stijlfiguur ook wel eens in de sfeer van verzekeringsmaatschappijen opduiken. Veelal is de onderliggende bedoeling van commerciële aard: de verkoop van een verzekeringsproduct of, in het geval van diabetes, pillen. Experts voorzien dat in het jaar 2017 de wereldwijde markt van diabetesmedicatie de kaap van 55 miljard dollar zal overschrijden.

Conclusie

Wie een gezonde levensstijl in acht neemt, heeft meer kans op een lang en gelukkig leven. Toch moeten elf miljoen Belgen zich zorgen maken, want ooit zullen zij sterven.

Referenties

(2) Akesson A, Larsson SC, Discacciati A, Wolk A. Low-risk diet and lifestyle habits in the primary prevention of myocardial infarction in men: a population-based prospective cohort study. J Am Coll Cardiol. 2014 Sep 30;64(13):1299-306.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief