Patrick Mullie Verschenen op 17/04/2020

In het nieuws

Wandelen zou beter zijn dan lopen om calorieën te verbranden. Als je flink doorstapt, activeer je alles spieren in je lichaam, zonder dat je het te zwaar belast. Je hartslag zal ook niet zo hoog stijgen als bij het lopen en om vetten te verbranden, train je beter niet in hoge hartslagen.

Factcheck

Je verbruikt meer energie (calorieën) wanneer je loopt dan wanneer je wandelt. Wandelen heeft wel het voordeel dat je het, ook als je niet gewend bent om te sporten, al snel een uur kan doen. Wanneer je een sport kiest, zijn er drie dingen belangrijker dan het calorieverbruik: bouw geleidelijk op, kies een sport die je graag doet en hou ze vol.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers gingen na hoeveel energie mensen verbruiken tijdens verschillende bewegingsactiviteiten (1). Dergelijke onderzoeken voeren ze vaak uit op een loopband, terwijl ze het zuurstofverbruik meten. Het zuurstofverbruik zegt iets over de hoeveelheid calorieën (kcal) die je verbrandt: hoe meer energie je nodig hebt om te bewegen, hoe meer zuurstof je omzet.

Hoeveel calorieën je verbruikt tijdens het bewegen, hangt af van vele factoren, zoals hoe lang je beweegt, hoe intensief je beweegt en hoeveel lichaamsgewicht je moet verplaatsen.

We geven een voorbeeld: een persoon die 68 kg weegt, die een uurtje wandelt zonder rugzak en bij een normale temperatuur, verbruikt per uur:

  • aan 4 km per uur = 210 kcal;
  • aan 7 km per uur = 400 kcal;
  • aan 10 km per uur = 640 kcal.

Wanneer diezelfde persoon een uur loopt, verbruikt hij:

  • aan 9 km per uur = 640 kcal;
  • aan 10 km per uur = 700 kcal;
  • aan 12 km per uur = 860 kcal;
  • aan 16 km per uur = 1.100 kcal.

Per zeven kilogram boven 68 kg voeg je 10% bij, en per zeven kilogram onder 68 kg trek je 10% af. Weeg je bijvoorbeeld 82 kg en wandel je vier kilometer op een uur, dan zal je 252 kcal verbruiken (210 kcal + 21 kcal + 21 kcal= 252 kcal). Een kilogram lichaamsvet bevat 7.000 kcal, om een kilogram lichaamsvet te verliezen zal je dan bijna 28 uren moeten wandelen aan vier kilometer per uur.

Wanneer je wandelt verbruik je dus minder calorieën dan wanneer je loopt. Zelfs als je aan tien kilometer per uur snelwandelt, verbruik je nog 10% minder energie dan met lopen.

Bron

1.McArdle, WD et al. (2000). Energy expenditure at rest and during physical activity. In: McArdle, WD et al. 2nd ed. Essentials of exercise physiology, USA: Lippincott Williams and Wilkins.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Wanneer je een sport kiest, zijn er drie dingen belangrijk: wees geleidelijk in het opbouwen van de training, kies een sport die je graag doet en hou vol. Met wandelen zal je minder energie per uur verbruiken, maar als je een beginnende sporter bent, zal je dat makkelijker volhouden dan lopen.

Lopen is belastend voor de spieren en de gewrichten en vraagt een zeer langzame opbouw. Mensen die het niet gewoon zijn, zullen bij een uur wandelen meer calorieën verbruiken dan bijvoorbeeld bij tien tot twintig minuten lopen.

Wil je afvallen door te bewegen, dan is het ook belangrijk om op je voeding te letten. Je krijgt met een glas trappist en een kommetje nootjes weer evenveel calorieën binnen als je zou verbruiken tijdens een wandeling van een uur. Om af te vallen heeft het weinig nut om meer te bewegen en nadien meer te consumeren.

Conclusie

Je verbruikt meer energie (calorieën) wanneer je loopt dan wanneer je wandelt. Wandelen heeft wel het voordeel dat je het, ook als je niet gewend bent om te sporten, al snel een uur kan doen. Wanneer je een sport kiest, zijn er drie dingen belangrijker dan het calorieverbruik: bouw geleidelijk op, kies een sport die je graag doet en hou ze vol.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief