Cebam Verschenen op 23/11/2017

In het nieuws

Afgaande op een internationale studie hebben diverse alcoholische dranken verschillende effecten op ons humeur.

Factcheck

Mensen worden emotioneler wanneer ze drinken, dat is bekend. Deze studie slaagt er niet in bepaalde emoties te koppelen aan bepaalde drank, want hoe je je voelt wanneer je een glas drinkt, is vooral afhankelijk van de context en de hoeveelheid die je drinkt en waarschijnlijk niet van wat er in je glas zit.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van Wales en Londen zetten een vragenlijst over alcohol en emoties in 11 talen op het internet. De enquête, die liep van november 2015 tot januari 2016, werd gepromoot in 21 landen. Er werd gepolst naar de aard van de emoties die mensen ervaren wanneer ze wijn (wit en rood), bier of sterkedrank drinken (1). De onderzoekers analyseerden 29.836 antwoordformulieren van mensen tussen 18 en 34 jaar die allemaal aangegeven hadden de vier bevraagde types drank te hebben gedronken in het afgelopen jaar, hoeveel en bij welke gelegenheid. Om aan te geven hoe ze zich daarbij voelden, konden de respondenten kiezen tussen de positieve emoties energiek, zelfzeker, ontspannen en sexy en de negatieve emoties moe, agressief, ziek, rusteloos en verdrietig. De resultaten tonen dat sterke-drankdrinkers alle mogelijke emoties rapporteerden zonder uitschieters, zowel positieve als negatieve. Ook bier kan alle mogelijke effecten genereren op het humeur. Opvallend veel rode wijndrinkers voelen zich bij een glas rode wijn ontspannen en moe, zo bleek als één van de weinige uitschieters. Mannen rapporteerden vaker agressief gedrag dan vrouwen (37% versus 31,2%) en hoe meer men drinkt, hoe groter het risico op agressie. Overmatig drinken verzesvoudigde het risico op agressie bij mannen, volgens deze enquête.

Bron

(1) Ashton K, Bellis MA, Davies AR, et al. Do emotions related to alcohol consumption differ by alcohol type? An international cross-sectional survey of emotions associated with alcohol consumption and influence on drink choice in different settingsBMJ Open. Published online November 22 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Alcohol kan emoties uitlokken of bestaande emoties versterken. Dat alcohol ook positieve emoties uitlokt, heeft wellicht met het relaxerend effect, maar vooral ook met de context te maken. Drinken doen mensen vooral ’s avonds, in gezelschap of op feestjes. Dat rode wijn ontspant en moe maakt, is waarschijnlijk te verklaren doordat mensen veeleer ’s avonds drinken, voor tv bijvoorbeeld, waarbij je vanzelf ontspant en ook eerder moe bent omdat de avond valt.

De studie trapt open deuren in en geeft geen duidelijke antwoorden. Zo is helemaal niet aangetoond dat bepaalde types drank eerder bepaalde emoties uitlokken, omdat drinken steeds in een context gebeurt. De enige boodschap die we uit deze studie puren is dat veel drinken agressief maakt, maar zelfs dat is niet nieuw.

Conclusie

Mensen worden emotioneler wanneer ze drinken, dat is bekend. Deze studie slaagt er niet in bepaalde emoties te koppelen aan bepaalde drank, want hoe je je voelt wanneer je een glas drinkt, is vooral afhankelijk van de context en de hoeveelheid die je drinkt en waarschijnlijk niet van wat er in je glas zit.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/lifestyle-and-exercise/different-alcoholic-drinks-may-trigger-different-emot...

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief