Cebam Verschenen op 21/04/2016

In het nieuws

In Groot-Brittannië is het aantal nieuwe gevallen van dementie in de afgelopen twee decennia met maar liefst twintig procent gedaald. De daling is vooral opvallend onder mannen.

Factcheck

Britse studies vinden een scherpe daling van dementie bij mannelijke 85-plussers nu in vergelijking met 20 jaar geleden. Een verklaring hiervoor hebben ze niet. Of mannen vandaag gezonder leven, is maar de vraag. Het is niet uitgesloten dat het hier om toeval gaat, omwille van de kleine aantallen ouderen in de betrokken studies.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Deze verrassende trend wordt afgeleid uit twee studies uitgevoerd aan de universiteiten van Cambridge en Newcastle (1). In de eerste studie werden 7.635 mensen van minstens 65 jaar tussen 1989 en 1994 ondervraagd over hun mentale welzijn en twee jaar later opnieuw. De onderzoekers wilden weten hoeveel mensen dementie hadden ontwikkeld. Dit onderzoek werd overgedaan tussen 2008 en 2011 bij 7.762 andere mensen in dezelfde leeftijdscategorie waarbij dezelfde criteria voor dementie werden gehanteerd. De onderzoekers stelden vast dat minder mensen dementie ontwikkelden in de laatste studie. Het voorkomen van dementie daalde van 20 gevallen per 1.000 in de vroege jaren 90 naar 17,7 per 1.000 in de recente studie. Opgesplitst naar geslacht en leeftijd, bleek deze daling het meest opvallend bij oudere mannen: het voorkomen van dementie bij mannelijke 85-plussers zakte van 71 per 1.000 naar 38 per 1.000. Voor vrouwen was er in die leeftijdscategorie eerder een lichte toename. Voor de mannen en vrouwen jonger dan 85 jaar was er een lichte daling in het voorkomen van dementie in vergelijking met 20 jaar geleden. De onderzoekers vonden geen verklaring voor deze trend en vragen zich af of een gezondere levensstijl van mannen de resultaten zou kunnen verklaren.

Bron

(1) Matthews FE, Stephan BCM, Robinson L, et al. A two decade dementia incidence comparison from the Cognitive Function and Ageing Studies I and II. Nature Communications. Published online April 19 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Of mannen zich vandaag meer bewust zijn van hun gezondheid, minder roken en meer bewegen, is een verklaring die niet onderzocht werd in deze studie. Deze interpretatie is daarom voorbarig.

De daling kan ook te wijten zijn aan beperkingen van de studies zelf: de groepen ondervraagde 85-plussers waren beperkt in beide studies (respectievelijk 205 en 193 mannen), wat de cijfers minder betrouwbaar maakt.

Conclusie

Britse studies vinden een scherpe daling van dementie bij mannelijke 85-plussers nu in vergelijking met 20 jaar geleden. Een verklaring hiervoor hebben ze niet. Of mannen vandaag gezonder leven, is maar de vraag. Het is niet uitgesloten dat het hier om toeval gaat, omwille van de kleine aantallen ouderen in de betrokken studies.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/04April/Pages/UK-dementia-rates-have-fallen-sharply-in-men.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief